Najnovije vesti
Vesti Srbija
Ubrzano ozakonjenje objekata u Ivanjici

Ubrzano ozakonjenje objekata u Ivanjici

Četiri ekipe geodetskih stručnjaka intenzivno rade na ozakonjenju objekata na teritoriji opštine Ivanjica. Prioritet su bespravno izgrađeni stambeni i poslovni objekti čiji su vlasnici ranije podneli zahteve za njihovu legalizaciju.

Ivanjica Foto: B. Bojović / RAS Srbija
Ivanjica
Foto: B. Bojović / RAS Srbija

Za stambene objekte na čitavoj teritoriji opštine do 100 kvadrata površine, biće potrebno izdvojiti 5.000 dinara. Za neto površinu od 100-200 metara kvadratnih taksa je 15.000 dinara. Ukoliko imate kuću površine između 200 i 300 kvadrata biće vam neophodno 20.000, a za objekte preko 300 kvadrata, 50.000 dinara.

Kada su u pitanju poslovni objekti, za površinu do 500 kvadratnih metara biće neophodno 250.000, a za one preko ove površine, 500.000 dinara.

Stručne komisije koje je na ozakonjenju angažovala opština Ivanjica, obići će i sva seoska područja, u kojima će pored poslovnih i stambenih biti popisani i svi pomoćni objekti. Svaki pomoćni objekat koji je sagrađen od čvrstog materijala, odnosno betona, blokova ili cigle, u procesu ozakonjenja koštaće po 5.000 dinara bez obzira na njegovu površinu.

Ukoliko vlasnici imaju više malih pomoćnih objekata, a ne žele ili ne mogu za svaki od njih platiti pomenutu cifru, mogu zatražiti izradu geodetskog elaborata čime će svaki od njih biti usnimljen, pa će onda popisivanje i proces ozakonjenja koštati kao jedan. Međutim, za izradu eleborata treba izdvojiti bar 10.000 dinara.

Pomoćni objekti sagrađeni od brvana i drugih drvenih elemenata sa temeljima od kamena neće biti predmet ozakonjenja.

Kuće za stanovanje izgrađene pre 1961. godine podležu ozakonjenju, ali se na njih neće plaćati takse ukoliko su ucrtane u kopije plana, odnosno ukoliko vlasnici sa dva svedoka dokažu da su one izgrađene pre pomenute godine.

-Čitav proces ozakonjenja nelegalno sagrađenih stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata, koji je trebao biti završen do kraja januara, pa je rok država produžila, mora biti gotov do maja meseca - rekao je Slobodan Vidić, referent za ozakonjenje pri Odeljenju za urbanizam, stambene i komunalne delatnosti opštine Ivanjica.