• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci kradu i od radnika i od države

Izvor MONDO/Agencije

Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine. Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci dužni.

 Poslodavci oštetili radnike za doprinose od 5,4 milijarde dinara Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Kako pišu "Večernje novosti", inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole .

"Od tog broja 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36 odsto slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi", rečeno je u Poreskoj upravi Srbije.

Katanac na radnje

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa. Inspekcija je na delu uhvatila i one koji su radili "na crno", ukupno njih 247.

Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.

Naime, prosečna neto plata prošle godine u Srbiji je bila 46.097 dinara, a ako se na nju obračunaju pripadujući porezi i doprinosi dobija se iznos od još 29.510 dinara (puno "opterećenje poslodavca").

Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi samo na jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika oštećeno za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

"Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika. U 2.942, što je skoro 40 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti", dodaju u Poreskoj upravi.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Još kad bi svi ispektori za privredni kriminal radili svoj posao odmah po prijavi Bilo bi više legalno zapošljenih a manje radnika na crno

Xyz

Ja nisam prijavljena vec 12godina za platu 16000 dobijem..

Nadja

Zato nema para ni za penzije kad ne uplacuju doprinose. Sram da ih bude, svi hoce da se obogate preko noci, trose kao pijani amerikanac, a za radnike nema doprinose da plate.!

special image