Najnovije vesti
Vesti Društvo
Stojkov: Ne očekujem nestaššicu lekova

Stojkov: Ne očekujem nestaššicu lekova

Zbog dugovanja prema dobavljačima, apotekarske ustanove Pančevo, Šabac, Vranje, Bor i Sremska Mitrovica su trenutno u blokadi, ali direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov kaže da ne očekuje nestašicu lekova na tržištu.

Lekovi Banjaluka Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Lekovi Banjaluka
Ilustracija
Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Ilustracija

Državne apotekarske ustanove, njih 24, ukupno duguju 18,5 miliona evra za lekove i medicinska sredstva.

- Ceo apotekarski sistem u Srbiji nalazi na nezavidnom položaju. To je posledica nedonošenja odgovarajućih odluka koje bi omogućile da se sektor uredi kako u organizacijskom i kvalitativnom smislu - rekla je Stojkov gostujući na RTS.

Ona je dodala da je situacija posebno teška u apotekarskoj ustanovi Pančevo koja je u blokadi od kraja 2015. godine, te joj je isključena struja, grejanje...

Četiri ministarstva uključena su u rešavanje ovog problema, pravda, zdravlje, finansije, lokalna samouprava, a Stojkov kaže da očekuje da se donese sistemsko rešenje koje će omogućiti da državne apoteke nastave sa radom.

Ona je podsetila da su državne apoteke jedine zdravstvene ustanove koje se ne finansiraju iz sredstava RFZO, i da za razliku od privatnih apoteka koje se uglavnom otvaraju u gradovima imaju mrežu i u selima.