Najnovije vesti
Vesti Svet
SVI PROTIV ILEGALNIH NASELJA Gutereš osudio sporni izraelski zakon, Mogerini poziva da se ne sprovodi

SVI PROTIV ILEGALNIH NASELJA Gutereš osudio sporni izraelski zakon, Mogerini poziva da se ne sprovodi

Generalni sekretar UN Atonio Gutereš saopštio je večeras da izraelski zakon o legalizaciji hiljada domova za jevrejske naseljenike podignutih na privatnoj palestinskoj zemlji, krši međunarodno pravo, upozorivši da će imati dalekosežne pravne posledice za Izrael.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš
Antonio Gutereš
Antonio Gutereš

Gutereš se time pridružio čitavom nizu osuda usvajanja spornog zakona na osnovu koga će se retroaktivno legalizovati desetine divljih jevrejskih naselja.

- Generalni sekretar duboko žali zbog usvajanja takozvanog Zakona o regularizaciji 6. februara u Knesetu. On navodno obezbeđuje imunitet naseljima i punktovima na okupiranoj Zapadnoj obali koji su izgrađeni na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu - navodi se u saopštenju UN.

U saopštenju se dodaje da generalni sekretar UN "insistira na potrebi da se izbegne bilo kakva akcija koja će omesti rešenje o dve države", odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

- Sva ključna pitanja trebalo bi da budu rešena između strana kroz direktne pregovore na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti i međusobnih sporazuma. Ujedinjene nacije su spremne da podrže taj proces - saopšteno je u svetskom telu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je u međuvremenu Izrael da ne sprovede taj zakon.

- Evropska unija osuđuje nedavno usvajanje zakona u Knesetu, jer to prelazi novi i opasan prag legalizacije oduzimanja palestinskog prava na imovinu i efektivno autorizuje konfiskaciju palestinske zemlje u privatnom vlasništvu na okupiranoj teritoriji - navedeno je u saopštenju iz Brisela, u kome se dodaje da taj dokument omogućava Izraelu da prisvoji još više palestinske zemlje na Zapadnoj obali.

Takođe se precizira da "zakon može da obezbedi legalizaciju brojnih naselja i punktova koji su ranije smatrani nelegalnim čak i na osnovu izraelskog zakona, što bi bilo suprotno ranijim obavezama izraelskih vlada i nelegalno na osnovu međunarodnog prava".

- Ako bude primenjen, zakon će još više potvrditi realnost jedne države nejednakih prava, stalnu okupacju i sukob. EU apeluje na izraelsko rukovodstvo da se uzdrži od primene zakona i izbegne mere koje dalje povećavaju napetost i dovode u opasnost izglede za mirno rešenje sukoba - zaključuje se u saopštenju.

Palestinci nameravaju da na Zapadnoj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnom gradom i da ona obuhvati i pojas Gaze. Na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu već živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika među 2,6 miliona Palestinaca.

Na osnovu međunarodnog prava, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim i preprekom za mir.

Ranije su kontroverzni izraelski zakon o naseljima osudili Turska, Velika Britanija, Francuska i Jordan, a Palestinci su tražili da Izrael bude kažnjen.