Ima li razloga da zbog akciza skoči kafa i gorivo

Nakon što je Vlada od sprovela redovno godišnje usklađivanje akciza s indeksom potrošačkih cena za 2016. one su povećane u rasponu od 0,5 do dva dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.02.2017.

16:45

Ima li razloga da zbog akciza skoči kafa i gorivo
(Foto: Thinkstock.com)

Osim povećanja akciza na naftne derivate, Vlada Srbije donela je i odluku o povećanju onih na kafu, neka alkoholna pića i cigare.

Umesto 84,40 dinara, sada je akciza na sirovu kafu 85,78, dok na prženu iznosi 107,18. Akcize na ekstrakte od kafe povećane su sa 158,25 dinara na 160,78. Po pravilu se nakon povećanja akciza uvećavaju i cene kafe jer proizvođači teret koji im nameće država prebacuju na potrošače. U toku jučerašnjeg dana pržionice kafe u Novom Sadu nisu menjale cenu pa se pržena kafa i dalje prodaje po 900 dinara kilogram.

Međutim, sve pržionice su pred Novu godinu povećale cenu kafe, i to 100 dinara po kilogramu, uz obrazloženje da je skočila i cena sirove kafe na svetskom tržištu. Da li će narednih dana ostati pri ceni koju su pre mesec dana podigli ili će ići na novo povećanje nakon utvrđenih akciza, ostaje da se vidi. Proizvođači kafe ne žele da komentarišu da li će zbog akciza povećavati cene, kao što nisu spremni ni da potvrde da su u unapred povećanu cenu s početka godine već uračunali rast cena na malo iz 2016. godine.

Za razliku od Novog Sada, u Beogradu je od juče kafa poskupela, i to 15-20 dinara na 100 grama pa tako sada za najmanje pakovanje crnog napitka treba platiti između 110 i 135 dinara. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević tvrdi da, i pored promena akciza, nema objektivnih razloga za veliko povećanje cene kafe.

"Cena kafe na svetskom tržištu ne da nije rasla, nego je u poslednje vreme čak i stagnirala", navodi Bogosavljević. – Mislim da je rast cene pretežno izavan „kampanjom” koja je vođena u medijima, videli smo da je poskupelo voće i povrće, poljoprivredni proizvodi, benzin, pa pretpostavljam da je to uticalo na deo trgovaca da i cenu kafe koriguju naviše.

"Svaka promena cene odažava se na buyet građana", ocenjuje predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, dodajući da je bilo očekivano da će povećanja akciza doneti poskupljenje određenih proizvoda. – Ne sumnjam da će se zbog tog nameta države kafa, sokovi, pivo, gorivo poskupeti. To je praksa od koje se neće odustati. Svako gleda svoje interese: država kako da napuni svoju kasu, trgovci i proizvođači svoju – zaključuje Papović.

Inače, neposredno pred Novu godini i posle nje, u marketima i prodavnicama u Srbiji već su poskupeli sokovi, i to mnogo više nego što je rast cena na malo u prošloj godini, pa je neizvesno da li će proizvođači i trgovci ići na novo poskupljenje, s obzirom na to da je inače promet tih napitaka opao. Ista priča je i s rakijama i ostalim jakim pićima, koja su poskupela nekoliko puta više nego što je država povećala akcize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: