MAKEDONIJA I DALJE BEZ VLADE: Vladajuća i albanska stranka ne mogu da postignu dogovor

- Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvesnu fazu njenog razvoja - navodi se u saopštenju

  • 0

Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka DUI nisu postigle dogovor o formiranju nove makedonske vlade, prenosi MIA.

Nikoli Gruevskom u ponoć ističe rok za formiranje makedonske vlade

U ponoć je istekao rok da mandatar i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski formira Vladu.

- VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom ''Za bolju Makedoniju'' kao pobednik održanih izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rešenje - piše u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se navodi, svako drugo rešenje bi dovelo do "nove krize i problema u ionako podeljenom društvu".

- Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvesnu fazu njenog razvoja - navodi se u saopštenju.

Portparol albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani izjavio je da se ta stranka nije odlučila ni za jednu od pet opcija, što znači da se pregovori o formiranju nove makedonske vlade nastavljaju.

Prema njegovim rečima, toj stranci je trebalo više vremena, jer su argumenti izneti na sastanku predsedništva te stranke bili dosta jaki.

- Debata na sednici bila korisna konstruktivna i dobronamerna, kako bi se donela najbolja i najzdravija odluka za sve građane Makedonije - rekao je Osmani.

Agencija MIA prenosi da je DUI imala mogućnost da se opredeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMR-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 51 od 120 mandata, dok je DUI osvojila 10.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA