KRAJ: Baskonija - Zvezda 69:87

Novosti online

24. 01. 2017. u 20:50

Košarkaši Crvene zvezde deklasirali su Baskoniju u Vitoriji u utakmici 19. kola Evrolige - 87:69 (25:15, 25:12, 20:22, 17:20)

КРАЈ: Басконија - Звезда 69:87

Milko Bjelica i Johanes Vojtman na prvom meču u Beogradu

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u gostima Baskoniju sa 87:69 (25:15, 25:12, 20:22, 17:20), u 19. kolu Evrolige, što im je šesti uzastopni trijumf i izjednačili se sa Panatinaikosom i svojim večerašnjim rivalom na tabeli.

Zvezda sada ima 11 pobeda, koliko imaju i Baskonija i Panatinaikos. Šampion Srbije je ovom pobedom nadoknadio poraz od sedam poena razlike, tako da ima pozitivan učinak s Baskonijom u međusobnim susretima.

Crveno-beli će već u četvrtak imati priliku da se osame na petom mestu tabele, pošto igraju sa Panatinaikosom. Četvrtoplasirani Fenerbahče ima 12 pobeda.

Zvezda je večeras vodila praktično od početka do kraja meča, a u prvoj četvrtini je stekla dvocifrenu prednost. Ta razlika je početkom drugog poluvremena iznosila i 28 poena razlike, 62:34. Baskonija je u poslednjoj četvrtini uspela da priđe na 12 poena zaostatka u nekoliko navrata, ali je taj nalet definitivno odbio Marko Simonović trojkom za 77:60.

Crveno-beli su posle toga samo povećali prednost i ostvarili vredan trijumf.

Simonović je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 23 poena, a imao je i pet skokova, a ekipu je predvodio Stefan Jović sa 18 poena, 12 asistencija i četiri ukradene lopte. Ognjen Kuzmić dodao je je 11 poena i šest skokova, a Nejt Volters devet poena.

Najefikasniji u Baskoniji bio je Šejn Larkin sa 16 poena.





PRVA ČETVRTINA

U nedostatku Nemanje Dangubića trener Zvezde Dejan Radonjić je promenio startnu petorku. Marko Simonović se našao od početka na parketu i upisuje prve poene na meču. Odgovara Barnjani na drugoj strani. Međutim, gosti su bolje otvorili meč. Jović, Simonović, pa Mitrović. Odmah na startu crveno-beli su pokazali zbog čega ih niko ne voli da vidi sa druge strane- 2:8.

Jedini problem za Beograđane su brze dve lične greške Dženkinsa. Kuzmić se na obazire na taj podatak, oba puta je precizan sa penala, Tili skok u napadu i poeni. A onda trojka i dvojka Jovića za velikih 6:15 u korist furiozne Zvezde. Sito Alonso uzima tajm-aut.

Bobua dva puta promašuje za tri poena, a Kuzmić poentira za prvu dvocifrenu prednost - 6:17. Larkin i Bobua smanjuju razliku, ali Jović pokazuje da je trenutno jedan od najboljih organizatora igre u Evropi - 10:19.

Zvezda drži meč pod kontrolom, Tili pogađa za tri i vraća Laboral skoro u egal meč 15:19. Volters siguran za dva, Lazić krade loptu i poentira, a onda opet Volters za savršenu četvrtinu Zvezde - 15:25

DRUGA ČETVRTINA

Odličan početak druge četvrtine za Zvezdu. Simonović pogađa za dva, trener Baskonije je dobio tehničku šampion Srbije ima velikih plus 13 - 15:28. Nažalost, Lazić neprecizan, a Blažič u kontranapadu poentira za Baskoniju. Pogađa i Bjelica za dva, a onda jedan diskutabilan potez sudijske trojke, koja nije priznala čiste poene Voltersa.

Crveno-beli dominiraju u Vitoriji, imaju plus 16 u 13. minutu igre - 20:36. Raspala se igra španskog tima, a na drugoj strani kao na traci se ređaju trojke Voltersa, pa Dženkinsa. Radonjićevi učenici igraju kao u transu. Sve gostima polazi za rukom. Bjelica sa linije slobodnih bacanja vodi goste na 20:38, a onda Simonović dalekometna trojka za velikih 21 - 20:41.

Zvezda ide ka novom trijumfu. Bobua prekida seriju crveno-belih, Lamonika svira korake Bjelici, ali i dalje je šampion Srbije na plus 20 - 23:43. Gudurić igra loše, ali tu je Simonović da izvadi "fleke". Nema Baskonija rešenje za igru Zvezde. Mestralna partija srpskog šampiona, koji su perfektni u odbrani, maestralni u napadu - 27:46.

Do kraja poluvremena Zvezda je zaključala koš, a u napadu su poentirali za dva poena i na poluvremenu gosti imaju prednost - 27:50.

TREĆA ČETVRTINA

Baskonija je bolje počela drugo poluvreme, ali i Zvezda je odgovorila. Na poene Hange i Diopa, odgovorili su Kuzmić i Simonović. Jović je maestralno komandovao igrom Zvezde, a vreme polako prolazi tim iz Vitorije ne smanjuje razliku. Crveno-beli su za tri minuta ušli u bonus, ali razlika i dalje velika u korist gostiju - 34:53.

Španci se muče da postignu poene, a Zvezda lagano preko Jovića i Kuzmića održava veliku prednost. Pogađa i Mitrović za dva plus jedan - 34:57. Alonso uzima novi tajm-aut očigledno nezadovoljan igrom svoga tima i u nastavku. Ne da nisu smanjili domaći još više zaostaju za Zvezdom.

Ništa Alonso na minuti odmora nije rekao svojim igračima. Jović rešeta za tri, pa za dva - 34:62. Gosti imaju velikih 28 poena plus. Tili je smanjio malo zaostatak 39:62 i Radonjić ne želi ništa da prepusti slučaju. Crnogorski stručnjak uzima minutu odmora.

Jović prekida seriju Baskonije, a Gudurić čini se ubija i poslednju nadu rivala da može bar da izgubi sa manjom razlikom, nego što su dobili u Beogradu - 40:66. Do kraja treće deonice Baskonija je smanjila rezultat, ali ništa što bi moglo da uplaši igrače i navijače Zvezde - 49:70.

ČETVRTA ČETVRTINA

Larkin pogađa na startu poslednje deonice, Simonović neprecizan, a onda i namerna lična greška Gudurića. Prvi put posle dugo vremena Baskonija je ispod 20 razlike - 52:70. Imali su domaći šansu da još više smanje zaostatak, ali su dva puta bili neprecizni za tri poena. Međutim, Larkin veže šest poena i Španci su na minus 14 - 56:70. Kao da su gosti počeli rano da slave.

Radonjić uzima minutu odmora, ali Baskonija nastavlja seriju - 58:70. Larkin je postao nezaustavljiv, ali Zvezda i dalje ima veliku prednost. Simonović prekida neverovatnu seriju Španaca i onda Vojtman promašuje za tri i čini se mirne vode po Zvezdu. Naročito posle poena Kuzmića uz dodatno slobodno bacanje - 58:74.

I kada se činilo da Baskonija topi minus, opet Simonović za tri, pa za dva - 60:79. Bobua smanjuje sa linije slobodnih bacanja, a Kuzmić uzvraća udarac. Nema slabe tačke u igri Zvezde. a isto tako ni svetle u redovima ekipe iz Vitorije. Lazić još jednom uzima loptu i pogađa - 63:85.

Baskonija ne pamti ovakakv poraz, a  Zvezda ozbiljno ide ka plasmanu u TOP 8 - 69:87.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Branko

24.01.2017. 23:06

Čestitke na izvanrednoj igri koja je donela još jednu ubedljivu pobedu. Svako dobro uglednom beogradskom evroligašu. Puno pozdrava svim navijačima Zvezde iz Dežele.