Pak: Intenzivirati razgovore sa Prištinom, Beograd apsolutno posvećen miru

Nema potrebe za zapaljivom retorikom, Srbija ne želi sukobe i tenzije u regionu, kaže za RTS savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak.

Savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, rekla da očekuje da se razgovori u cilju normalizacije odnosa intenziviraju i da se uspostave direktni kontakti radi rešavanja operativnih pitanja.

Pakova je ukazala da će na današnjim razgovorima u Briselu učestvovati predsednik Tomislav Nikolić zajedno sa premijerom Vučićem i da je Srbija apsolutno posvećena miru, dijalogu i razgovoru.

"Nema potrebe za zapaljivom retorikom. Srbija ne želi sukobe i tenzije u regionu, što je rekao i predsednik Nikolić", istakla je Pakova za RTS.

Kaže i da je, ukoliko tako ne bude, Srbija spremna da reaguje, ali i izrazila očekivanje da do toga neće doći.

Napomenula je i da očekuje da se operativni problemi preduprede direktnom komunikacijom, ako treba i uspostavljanjem "vruće" telefonske linije.

Povodom ocene evropskih diplomata da je dolazak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou dobar znak, Pakova je rekla da je to znak velike odgovornosti i da će sve što se dogovori od strane Beograda biti implementirano.

"Želimo da i Priština primeni dogovore", istakla je Pakova napominjući da su do sada dogovori važili samo za Beograd, ali ne i za Prištinu, i da se očekuje da u narednim danima i oni implementiraju dogovreno.

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, na sastanak, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, ocenivši da razvoj situacije poslednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredeljenošću i angažovanjem obe strane.

Poseta Portugaliji prilika za unapređenje ekonomskih veza

Stanislava Pak je izjavila da je Nikolićeva predstojeća zvanična poseta Portugaliji dobra prilika da se intenziviraju bilateralni odnosi i da se unapredi ekonomska saradnja, jer za to postoji veliki prostor.

Pakova je rekla da su tokom posete predsednika Portugaliji, u sredu i četvrtak, predviđeni susreti na najvišem nivou, podsetivši da Srbija sa tom zemljom ima međudržavne odnose već 135 godina i da je prva ambasada otvorena pre 100 godina.

"Ovo je dobra prilika da se odnosi intenziviraju. Politička saradnja je veoma dobra, a očekujemo unapređenje ekonomske saradnje jer za to postoji veliki prostor, posebno u oblasti agrara, građevinarstva, turizma...", navela je Pakova.

Prema njenim rečima, postoji namera portugalske strane da investira u oblast vetroparkova 200 miliona evra, što je, kako ističe, dobar signal.

Poseta predsednika Srbije Portugaliji će, ukazala je Pakova, svakako otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

Predsedniku Nikoliću će tom prilikom simbolično biti uručeni ključevi grada Lisabona, dobiće i odlikovanje za unapređenje bilateralnih odnosa sa Portugalijom, dok će Srbija dobiti na raspolaganje i kapelu Svetog Hrista u tom gradu.

"Portugalija podržava Srbiju u evropskim integracijama i ne uslovljava nas da korigujemo odnose sa Ruskom Federacijom, što je dobar znak. Dobre signale smo od njih dobili i povodom migrantske krize – da je Srbija pokazala najlepše lice tokom te krize i stekla veliki ugled u Evropi", istakla je savetnica predsednika Srbije. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво