Moskva tvrdi da zajedno sa SAD napada Islamsku državu, Pentagon demantuje

Beta

23. 01. 2017. u 22:15

Ruska vojska objavila je danas da je sprovela vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji koordisano sa SAD, što je odmah demantovao Pentagon

Москва тврди да заједно са САД напада Исламску државу, Пентагон демантује

Donald Tramp i Vladimir Putin

Ruska vojska objavila je danas da je sprovela vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji koordisano sa SAD, što je odmah demantovao Pentagon.

Kontingent ruskih vazdušnih snaga u Siriji juče je dobio od "američke strane koordinate za ciljeve Islamske države locirane blizu Al-Baba, u provinciji Alep", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su dva aviona ruskih vazdušnih snaga i dva aviona međunarodne koalicije (koju predvodi SAD) sproveli vazdušne udare "na položaje terorista", i dodaje se da je uništeno više skladišta oružja i goriva u "zajedničkoj operaciji".

Američko Ministarstvo odbrane je odmah demantovalo te tvrdnje. "Ministarstvo odbrane ne koordiniše vazdušne udare sa ruskom vojskom u Siriji", navodi se u američkom saopštenju.

"Jedini kanal komunikacije između koalicije i Rusije u Siriji je linija komunikacije otvorena iz bezbednosnih razloga da se izbegnu incidenti u sirijskom nebu između ruskih aviona i letelica koalicije", rekao je portparol Pentagona novinarima.

Ruska vojska je saopštila ranije danas da su ruski i turski avioni ponovo izvršili udare na položaje Islamske države u Al-Babu, posle prve zajedničke operacije 18. januara.

Tri ruska bombardera i četiri turska aviona učestvovali su u novoj vazdušnoj operaciji u kojoj su gađana 22 cilja Islamske države, prema saopštenju ruske vojske.

Ovo saopštenje izdato je u trenutku kada se vode pregovori o Siriji između sirijskih pobunjenika i predstavnika vlasti Bašara al Asada, u Astani, u Kazahstanu.

Pregovori su počeli danas i nastavljaju se sutra, a za sada, prema izjavama prdstavnika obe strane, nije ostvaren vidljivi napredak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Уствари

24.01.2017. 09:05

У ову изјаву су умешане три стране. "Руска војска"(како то звучи???), Пентагон и медији. "Руска војска" и Пентагон не лажу.

deled

24.01.2017. 10:07

Pentagon tvrdi suprotno. Amerika treba da zna da ničije carstvo nije bilo dugovečno. To je kao i u sportu, slava kratko traje, da je još duža.