Hilandaru sedam miliona dinara pomoći

Beta

23. 01. 2017. u 17:55

Rešenje o sedam miliona dinara pomoći je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović uručio direktoru Zadužbine manastira Hilandar Milivoju Ranđiću

Хиландару седам милиона динара помоћи

Foto Tanjug

NOVI SAD - Rešenje o sedam miliona dinara pomoći danas je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović uručio direktoru Zadužbine manastira Hilandar Milivoju Ranđiću.

Novac je namenjen za uređenje enterijera "Sinodika" - sale za sabore tog manastira na Svetoj Gori, u Grčkoj, teško oštećenog požarom 2004. godine. Tada je izgorelo više od polovine korisne površine manastirskih zdanja - više od 5.700 od ukupno 10.500 kvadratnih metara.

Mirović je rekao da Hilandar ima veliki značaj i da predstavlja važan deo na samo religijskog, već i kulturnog identiteta Srbije.

"Ovo je pomoć zaštiti našeg kulturnog nasleđa, i ujedno jedan od naših važnih zadataka", naveo je predsednik Pokrajinske vlade.

Obnova oštećenih delova manastira je počela odmah posle požara, a prvobitno je bilo je planirano da se završi do kraja 2011. godine.

Najveću pomoć za obnovu Hilandara dale su Vlada Srbije i SPC, a ima i donacija građana i pomoći Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Peki

23.01.2017. 18:47

Ja kao pravoslavac pitam se da li se zna koliki su prihodi manastira Hilandar,najbogatiji manastir Svete gore,najveci vinogradi,sume,proizvodnja sveca,vina,drva,,tamnjana i ostale crkvene opreme,placaju radnike,plus prilozi vernika ,kada bi to neko sabrao shvatio bi da Hilandar treba da pomaze Srbiji i srpskom narodu a ne obratno.Katolicka crkva je u Mostaru izgradila studentski dom za siromasne Hrvate sa besplatnim nocenjem i hranom,simbolicnog naslova Duh i kruh.

repus

24.01.2017. 10:16

@Peki - komentar vam, je na mestu kada sam bio u hilandaru pre dve godine svi smo bili šokirani koliko je malo skoro ništa urađeno na obnovi svvetinje cak je se I jeromonah koji nas je vodio prekrstio I rekao da je to tuga niko iz grupe nije smeo da pita monahe a svi su bili razocarani kada sam poitao jednog monaha zašto ništa nije urađeno on kao iz topa odgovori nemaju para svi smo zanemelči tolike pare im date iz srbije lojd osiguranje naplatili srbi ja bi morala što pre da nešto uradi po pitanju hila

Brajović

23.01.2017. 21:14

Srbi koji sebe smatraju duhovnom decom Svetog Save,podržavaju brigu o Svetinji.Ostali mogu da imaju svoje mišljenje,kao što ja mogu da mislim o nekim temama koje se mene direktno ne dotiču.

Ivanka-kosovka

24.01.2017. 00:34

Peki, sve to sto si nabrojao, je drlo njihobog velikog rada i truda. Zaborsvio si na rashode. Pozdravljam odluku pokrajinske vlade sa zeljom da se uskoro donese odluka da i zenski rod moze pisecivati Hilandar a ne samo miskarci.

nousa

24.01.2017. 08:42

Evo ateisti se bune sto se daju pare za Hilandar,a te pare su od poreza 85-90% pravoslavaca, a onda im ne smeta sto se pare daju za gej paradu, od poreza 5% ateista ako ih ima i toliko i naravno 500 gejeva. Vi nama ne trebate da bi ziveli, a vas porez od 5% ne donosi nista budzetu

Proverena metodologija

24.01.2017. 10:36

@nousa - Kao što su radili Turci i ustaška NDH sa Srbima pravoslavcima tako danas radi Srbija-Srpska pravoslavna crkva sa ateistima. Pitam jednog oficira dali danas i Vojsci Srbije ima ateista. Odgovor je ima ali nesmu ni da se izjasne niti da to pokažu!? Značu, masovno pokrštavanje ili prikrivanje i prihvatanje "propovedi" u strahu od gubitka položaja i sližbe. Valda bi bilo normalno da država položi račune građanima o trošenju njihovih para, pa i na sveštenstvo i crkve.