Majka je preminula dva dana pre sina, umrli od posledica smrzavanja

Jelena ILIĆ

21. 01. 2017. u 21:15

Obdukcijom nije utvrđeno koliko su Anka (81) i Živorad Tufegdžić (51) bili mrtvi. Da je hteo da potraži pomoć, mogao je - pričaju zapanjene komšije

Мајка је преминула два дана пре сина, умрли од последица смрзавања

Majka i sin na savesti Lozovika

ANKA (81) i Živorad Tufegdžić (51) preminuli su od posledica smrzavanja, potvrđeno je obdukcijom majke i sina čija su tela nađena u njihovoj kući u Lozoviku. Majka je preminula prva, a Živorad je bio živ još najviše dva dana.

Nakon obavljene obdukcije, stravična sudbina majke i sina postala je još tragičnija. Sve što se dogodilo u Lozoviku navodi na zaključak da su u smrt otišli jer drugog izbora nisu imali.

U selu svedoče da je Živorad bio vezan za majku, i da ga je njena smrt možda povukla preko ivice.

- Bio je u dobrim odnosima sa komšijama koji žive tridesetak metara dalje. Sestra mu živi u Lozoviku. Da je hteo da potraži pomoć, mogao je. Posebno kad je Anka umrla. Možda ga je grizla savest zbog nje, ko bi ga znao - pričaju komšije.

Nesumnjivo, oboje su umrli od posledica smrzavanja, potvrdila je obdukcija. Koliko dana su bili mrtvi, ipak niko ne zna.

IMALI ZEMLjE TUFEGDžIĆI Su živeli u staroj, ali solidnoj kući, imali su 70 ari zemlje, okućnicu gde je bilo moguće da se obrađuje bašta, a bilo je puno stabala za ogrev. Nekada su obrađivali oko dva hektara, koje su posedovali Anka i njen muž, koji je preminuo pre 10 godina.

- Nisu bili ostavljeni da umru - kaže predsednik opštine Velika Plana Igor Matković koji, inače, živi u blizini pokojnih Tufegdžića. - Pomagali su im seljani. Centar za socijalni rad kupio im je šporet, dao jednokratnu pomoć. Ukazivali smo da im treba pomoć oko ponovnog uključenja struje. Obilazila ih je patronažna služba. Nedavno sam mu i lično nudio pomoć - kaže Matković.

Majka i sin, podsetimo, nisu imali nikakvih primanja, čak nisu primali ni socijalnu pomoć, i to zbog administrativnih prepreka.

Naime, Živorad je imao ličnu kartu izdatu još pre 30 godina, sa prijavom prebivališta na teritoriji Smedereva. To je bila smetnja da ostvari socijalnu pomoć u Velikoj Plani.

Centar za socijalni rad u Velikoj Plani, međutim, u aprilu prošle godine pokušao je da pomogne Tufegdžićima. Odobrena im je pomoć od 11.000 dinara, upravo da bi regulisali nova dokumenta, ali Živorad je, kako saznajemo, odbio to da učini.

Anka je imala dve ćerke, Draganu koja je živela u istom selu, i Mirjanu koja je udata u selu Vrbovac.

Dragana i sama živi teško, ali im je povremeno donosila hranu, obilazila ih. Živorad je bio osobenjak, nije voleo da mu dolaze ljudi u kuću, kažu seljani.

Anka i Živorad sahranjeni su u subotu na seoskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Pero Peric

21.01.2017. 21:36

11.000 čuj narode kolike pare dobili da bi preziveli i struju im priključili.VUČICU ako tvoji tamo na vlasti ili particioiraju u istoj,pod hitno rasturaj odbor sns i biraj ljude koji ce raditi u interesu naroda,a ne lične koristi.A ako tvoji tamo nisu na vlasti onda bi voleo znati da li su ikad bilo kojom prilikom pomenuli teško stanje zivljenja obične raje.

Pavel

21.01.2017. 21:38

Da je ovo normalna zemlja svi iz socijalne službe te opštine bi bili smenjeni i dobili bi otkaze. Nije mi jasno šta rade po tim socijalnim službama ima ih vazdan pozaposljavanjih u svim gradovima,što ne idu po terenima,što ne prate ko teško živi i ko je ugrožen,što ne prave neke spiskove i ne obilaze te ljude i pruže kakvu takvu pomoć i šansu tim ljudima. A ne da svojim nedelovanjem i neradom dopuste sve ovo,pa čemu služe ti socijalni centri?

Lozovicani

21.01.2017. 21:49

Ostavljeni da umru ili ne, oni su umrli Igore. Narod ne moze da pomogne drugima, jer ne moze ni sebi da pomogne. Svakome je svoja muka jedina briga u zivotu. Vise niko ne pita za druge. Covek postenim radom ne moze sebi da izgradi kucu. Ova smrt prvenstveno je sramota rodbine, zatim svih Lozovicana na celu sa njihovim predsednikom, a zatim za celu drzavu i ovu vlast, jer su nam oni obezbedili da zivimo ovako. Jednom recju: KATASTROFA

Wooc

22.01.2017. 06:23

sta god da se desi kriva drzava...smesno...drzava je poslednja kriva. Oni nisu bili sposobni sebi da obezbede, rodbina ih je zanemarila, sugradjani takodje, opstinska vlast nije znala ili nije reagovala, pa tek onda drzava dolazi na red. Ne koristite svaku tragediju za opozicionarsku politicku kampanju.

Obican gradjanin

22.01.2017. 08:51

Vidim kako ste svi dusebriznici,kada treba kuckati po tastaturi.Koliko je vas jutros ustalo i odnelo nekom pomoc.Po selima se komsiji najcesce ulazi u avliju kad su svadbe i sahrane.U gradovima u vecini slucajeva ne znaju ni kako im se zove prvi komsija u zgradi.Pomoci mozes nekom samo ako on zeli.Pa covek je bio osobenjak.Nije hteo da uradi licna dokumenta,nije hteo da radi.To je njegov izbor.Zao mi bake,Nije zasluzila da pored izrodjenih troje dece tako zavrsi.

Zoran Vasiljevic

22.01.2017. 09:28

smetnja da dobiju socijalnu pomoc a imaju licnu kartu sa drugim prebivalistem,a u Nemacku dodju sa treceg kontinenta bez icega ,drugi narod druga vera i dobiju 1500 evra placen stan struja voda i grejanje,pa sad vidite gde smo

slavisa

22.01.2017. 15:50

Tragedija u Lozoviku najveća sramota pored porodice je sramota centra za socijalni rad u Vel. Plani. Na izborima pre koju godinu imao sam priliku da vidim samo spisak Lozovičana koji primaju kakvu takvu pomoć, Strašno. Uporediti spiskove i stvarno stanje na terenu je da se naježiš. Pa zato odbije se pomoć nekoj bedi koja na kraju završi kao ovo dvoje. Predlažem da se preispitaju Svi primaoci u Lozoviku sa stvarnim stanjem na terenu. Bar 30% a možda i više otpalo bi. Veća je soc. od polj. penz

opet ja

23.01.2017. 09:30

Ova drzava je stvorena samo za "manjine"koje su u odnosu na srpsko zivlje u stvari,vecina! Njima moze sve da se da,hrana,zidaju se najkvalitetniji stanovi,novac mesecno i ekstra ,godisje,besplatno lecenje,besplataano struja, ....a Srbima-NISTA!Cija je ovo drzava?Siptari i cigani se sepure poi celoj Srbiji zato sto ih drzava izdrzava,dok srpska deca,narod, umiru od nemastine ili bivaju izbaceni iz stanova za koje nemaju cime da placaju dazbine.Isterani s posla...