Vlada raspisuje konkurse za 11 direktora javnih preduzeća

Ministarstvo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse.
Kako saznaje "Blic", među preduzećima koja će dobiti nove direktore su "Putevi Srbije", "Koridori", "Državna lutrija Srbije", ali i "Emisiona tehnika". Spisak će uskoro biti proširen i na ostale kompanije čiji je osnivač Republika. To praktično znači da će se do 4. marta sukcesivno raspisivati konkursi i za izbor rukovodilaca u preostalih 26 kompanija.
 
Ovakav scenario najavio je i ministar privrede Goran Knežević, koji je obećao da će se u januaru raspisati konkursi za gotovo sva javna preduzeća. Raspisivanjem konkursa za izbor direktora načinjen je prvi korak za odlazak u istoriju "v.d. stanja", u kojem se trenutno nalazi 23 direktora.
 
Izvor ovog dnevnog lista iz Vlade navodi da je odlučeno da se konkursi prvo raspišu za ona preduzeća gde privremeno rukovođenje dugo traje.
 
"U 'Putevima Srbije' Zoran Drobnjak je u v.d. stanju od 2011. godine. Kraći staž ima Dmitar Đurović u 'Koridorima', koji je na tom mestu od 2012. Konkursi su u pravnoj proceduri i čeka se mišljenje nadležnih vladinih komisija. Posle toga objaviće se konkursi, a direktore će birati kadrovska komisija Vlade. Pored zakonskih uslova, neke kompanije definisaće i dodatne, uključujući i usmenu i pismenu proveru znanja iz oblasti u kojoj deluje javno preduzeće", objašnjava taj izvor.
 
Međutim, u to da će baš tako biti, odnosno da će stručnost biti ispred partijskog staža, sumnja profesor ekonomije Mladen Kovačević.
 
"Bilo bi dobro da najzad stručni kvaliteti budu ispred partijskih. To nalaže i Zakon o javnim preduzećima, ali bojim se da se vlast neće tako lako odreći svojih kadrova u javnom sektoru. To je veliki plen i verovatno će naći način kako da svog čoveka smeste u javna preduzeća. Naravno, dobra vest je da će se najzad to 'v.d. stanje' prekinuti i biće uspeh da se bar jedan direktor izabere sa većim stručnim nego partijskim kvalifikacijama", zaključuje Kovačević.
  • dobrotvorka

    21.01.2017 23:15
    USLOV
    Samo jedan.
    Članstvo u SNS!
  • Dr Miggyy

    21.01.2017 18:15
    UMRI MUŠKI KAO DIREKTOR!
    Stanje RTB Bor ni za mikrometar nije se promenilo od uvođenja UPPR, samo se dubioza produbila. Da nije UPPR ne bi se znalo za ogromna dugovanja, neplaćanja struje, rudarske rente, trošenje para iz budžeta svake godine i druge obaveze, kao da nisu RTB-ove. Sledeći uspešan korak Vlade bilo bi uvođenje UPPR za održivost čelnika RTB Bor, Blagoja Spaskovskog, jer najbliži aktuelnoj politici i premijeru.
  • Jovan

    20.01.2017 22:00
    Gamad
    Bajatovica niko ne pominje.
    Najvece gluposti i stete pravi.
    Neka, visicete na Terazijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija