19. januar  2017. 11.48  | Izvor: Beta

DSS: Građani Srbije od Prištine saznaju šta piše u Briselskom sporzumu

BEOGRAD -

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da akcija kosovskih jedinica Rosu na severu Kosova i zvanična saopštenja Kfora i NATO ;govore da ne postoji sporazum kojim se ograničava delovanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije i da građani Srbije od Prištine saznaju šta piše u Briselskom sporazumu.

"Još jednom je potvrđena tragična činjenica da građani Srbije od predstavnika međunarodne zajednice i prištinskih vlasti saznaju istinu o tome šta je u Briselu dogovoreno o sudbini države i Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

DSS je naveo i da zabrinjava tvrdnja predsednika Vlade Aleksandra Vučića da su mnogi usmeni sporazumi postignuti u Briselu.

"Njome se otvara ozbiljno pitanje o kakvim se to tajnim usmenim sporazumima radi, šta je njihova sadržina, na osnovu kojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja se sklapaju i naravno, o odgovornosti onih koji u tome učestvuju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je prvi put, 12. maja 2013, odmah po potpisivanju Briselskog sporazuma rečeno da postoje pisane garancije da Rosu ne mogu da pristupe severu Kosova, a da je zatim, to ponovljeno i kada su te specijalne jedinice obezbeđivale prugu i kada je, kako navodi DSS, "prekinut put 'specijalnog' voza za Kosovsku Mitrovicu".

"Tek posle zvaničnog demantija Kfora i NATO, (Vučić) potvrdio je da pisani sporazum i garancije ne postoje, pominjući usmeni dogovor", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici NATO u Briselu juče su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

Oni su to rekli povodom tvrdnji da je ;pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.

Tagovi