19. januar  2017. 01.05  →  12.42 | Izvor: Beta, Tanjug

Novak predao titulu na AO, Istominu triler

MELBURN -

Srpski teniser Novak Đoković neće odbraniti titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, pošto je danas u drugom kolu izgubio od 117. tenisera sveta Uzbekistanca Denisa Istomina posle pet setova 6:7, 7:5, 6:2, 6:7, 4:6.

Šestostruki osvajač Australijan opena izgubio je posle četiri sata i 54 minuta.

Teniseri su u prvom setu osvajali gemove na svoje servise sve do sedmog kada je Istomin napravio brejk i poveo sa 4:3. Đoković je u narednom gemu vratio brejk i izjednačio, a posle toga obojica su čuvali svoje servise, pa je set rešen u taj-brejku.

Đoković je imao dve set lopte, kod 7:6 i 8:7, ali nije uspeo da ih iskoristi pa je Istomin posle tri vezana poena dobio taj-brejk sa 10:8.

U 11. gemu drugog seta Istomin je servirao za vođstvo od 2:0, ali je Đoković spasio dve set lopte, napravio brejk i poveo sa 6:5. On je zatim osvojio gem na svoj servis i izjednačio u meču.

Đoković je lakše osvojio treći set, tri puta je oduzeo servis Istominu i poveo sa 2:1. Uzbekistanac je bio bolji na početku četvrtog seta, poveo je sa 4:1, ali je Đoković uspeo da napravi brejk u sedmom gemu, a posle gema na svoj servis izjednačio je na 4:4. Istomin je zatim osvojio gem na svoj servis, a u narednom nije iskoristio set loptu, pa je Đoković izjednačio na 5:5.

Obojica su posle toga osvojili po gem na svoj servis pa je set rešen u taj-brejku, koji je Istomin dobio sa 7:5. On je prethodno poveo sa 5:1, ali je Đoković uspeo da se primakne na 5:6, nakon čega je Istomin as servisom dobio taj-brejk rezultatom 7:5.

Istomin je u šestom gemu petog seta oduzeo servis drugom igraču sveta i posle gema na svoj servis poveo je sa 4:2. On je do kraja sačuvao brejk prednosti i napravio veliko iznenađenje pobedivši drugog nosioca, aktuelnog šampiona.

On će u trećem kolu igrati protiv Španca Pabla Karena Buste, koji je u tri seta 6:2, 6:4, 6:2 pobedio Britanca Kajla Edmunda.

Đoković: Istomin je zasluženo pobedio

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da ga je Uzbekistanac Denis Istomin danas zasluženo pobedio u drugom kolu Otvorenog prvenstva Australije.

"Sve čestitke Denisu na sjajnoj igri. Zaslužio je pobedu. Nema sumnje da je bio bolji u ključnim trenucima. Bio je agresivan, servirao je veoma dobro, precizno. Nisam mogao mnogo toga da uradim. Naravno da nisam zadovoljan svojom igrom, ali moram da čestitam mom današnjem protivniku", rekao je Đoković posle meča.

"Igrali smo više od četiri i po sata. Ovo je bio jedan od onih dana kada se ne osećate dobro na terenu, kada niste u ritmu a protivnik dobro oseća lopticu. To je sport. U trećem setu sam se dobro osećao, imao sam brejk loptu na početku četvrtog i promašio sam laki forhend. Meč se okrenuo, a možda je u završnici četvrtog seta nešto moglo da se dogodi. Ali, zaista nisam imao čiste šanse, kad god je trebalo, on je dobro servirao", dodao je Đoković.

Đoković je naveo da nikada ne potcenjuje protivnika, bez obzira na kom turniru i u kojoj fazi igraju.

"On je igrao sjajno, iznad svog nivoa. Morate zbog toga da mu čestitate. Mnoge stvari su mu se danas poklopile, zaslužio je pobedu", rekao je Đoković o 117. teniseru sveta.

Drugi teniser sveta je prvi put izgubio u drugom kolu nekog grend slema još od 2008. godine i Vimbldona. Takođe, to je njegov najlošiji rezultat na Australijan openu još od eliminacije u prvom kolu 2006. godine.

"Dobro sam počeo sezonu. Ovo je jedan meč i svako može da izgubi. Ništa nije nemoguće. U glavnom žrebu je više od 100 igrača, a kvalitet tenisa raste iz godine u godinu. Svi postaju profesionalniji, napreduju. Šta mogu da uradim? Davaću sve od sebe do poslednjeg udarca, ali to danas nije uspelo", naveo je on.

Dodao je da misli da, iako je bilo naporno, dužina meča nije uticala na obojicu igrača, a na pitanje da je pitanje psihe odlučilo na kraju Đoković je odgovorio: "To su vaši zaključci".

Upitan šta će naučiti iz ovog poraza, Đoković je rekao: "Da spakujem svoje stvari i odem kući".

"Lekcije se uče svakoga dana, ne samo kada izgubite", dodao je šestostruki pobednik Australijan opena.

Na pitanje kako se oseća, pošto je posle poraza od Stena Vavrinke na Vimbldonu rekao da je šokiran, Đoković je rekao da nije želeo poraz, ali da mora da se pomiri sa tim.

On je naveo da još ne zna svoj raspored za naredne turnire već da sada želi da ode kući da provede vreme sa porodicom.

"Nisam navikao da gubim na Australijan openu u drugom kolu. Uvek sam igrao dobro, za 10 godina ovde sam osvojio šest titula. Ovaj teren je bio dobar prema meni, uživao sam. Naravno da sam razočaran, ali to moram da prihvatim. Denis je danas bio atusajder, ali nije pokazivao nervozu u važnim trenucima. Ima iskustva, možda ne u ovako velikim mečevima, ali sve mu se poklopilo. Ovo je bio pravi trenutak za njega, pravi dan, bio je bolji", rekao je Đoković.

Upitan da li je razočaran što nije osvojio sedmu titulu u Australiji, Đoković je odgovorio: "Nisam imao priliku", a na dodatno pitanje da li će je iskoristiti sledeće godine, rekao je: "Videćemo".

Istomin: Najveća pobeda u karijeri

Uzbekistanski teniser Denis Istomin rekao je da je danas ostvario najveću pobedu u karijeri, nakon što je u drugom kolu Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu izbacio branioca titule Novaka Đokovića.

"Izvinjavam se Novaku... Iznenadio sam sebe pre svega. Zahvalan sam mom timu, mama obavili smo sjajan posao. Mnogo je emocija u mojoj glavi, ne mogu da dođem do pravih reči, hvala i publici na podršci", rekao je Istomin posle meča.

"Meč je bio fizički naporan, bilo je veoma teško u prvom setu, ali nekako sam uspeo da izdržim sve to, zaista nisam siguran kako. Ovo je svakako najveća pobeda u mojoj karijeri, mnogo mi znači, konačno sam to mogao da osetim i vidim da sa njima mogu da igram na istom nivou", naveo je Istomin.

Đoković je prvi put izgubio u drugom kolu nekog grend slema još od 2008. godine i Vimbldona. Takođe, to je njegov najlošiji rezultat na Australijan openu još od eliminacije u prvom kolu 2006. godine.

To je bio tek drugi put u poslednjih sedam godina da je Đoković izgubio od tenisera koji nije među 100 najboljih. Prethodno, to se dogodilo na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kada je ga je pobedio Argentinac Huan Martin Del Potro, tada 145. igrač sveta.

Beker: Šokiran sam; Vilander: Sve je to prirodno

Doskorašnji trener tenisera Novaka Đokovića, legendarni Boris Beker, rekao je da je šokiran eliminacijom Srbina u drugom kolu Australijan opena, za razliku od Matsa Vilander koji nije bio iznenađen.

"Šokiran sam, mislim da je Novak bio previše defanzivan u meču. Sa druge, Istomin je bio strpljiv, igrao je odlično i pametno, i u potpunosti zasluženo slavio. Istomin je pokazao da ima dobru tehniku i snažan servis, iako mesto na ATP listi to neće da pokaže", rekao je Beker u izjavi za Eurosport.

Sa druge strane, Vilander smatra da je prirodno da Đoković izgubi jer, kako je naveo, takve padove imali su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"Dešavaju se takvi porazi i oni pokazuju da su Federer, Nadal i Đoković ljudi. Tenis na vrhunskom nivou je veoma naporan, jednostavno se dogodio poraz Đokoviću. Na njemu je da razmisli šta mora da učini da se vrati na vrh", rekao je Vilander.

BBC: Mareju otvoren put; Marka: Šansa za Nadala

Svetski mediji bruje o šokantnoj eliminaciji Novaka Đokovića u drugom kolu Australijan opena od Uzbekistanca Denisa Istomina, ocenjuju da je u pitanju jedna od najvećih senzacija ikad i slažu se da je sada Endiju Mareju otvoren put do prve titule u Melburnu.

Jedino se španska "Marka" nada da je eliminacija Đokovića prilika za Rafaela Nadala, s obzirom na to da je šampion iz 2009. godine bio "projektovani" rival srpskog tenisera u polufinalu.

"Kakvo iznenađenje, šestostruki šampion Melburna ispao je od 117. igraca na svetu. Ovo je prvi put da Đoković ispadne tako rano još od Vimbldona 2008. i poraza od Marata Safina", piše BBC i konstatuje da je pred Endijem Marejom neverovatna prilika da konacno osvoji Australijan open posle pet izgubljenih finala, cak četiri od Đokovića.

Rojters navodi da je Istomin odigrao meč života i da je ovo Đokoviću najranije ispadanje u Melburnu posle debija 2006, zanimljivo, takođe od Safina.

ESPN podseća da je Đoković rekorder po broju titula u Melburnu, zajedno sa Rojom Emersonom, po šest.

"Istomin je tek drugi put u karijeri dobio igrača iz Top 10, a Đoković prvi put na gren slemovima izgubio od igrača koji je van Top 100. Očigledno je da je posle kompletiranja gren slemova prošle godine na Rolan Garosu Đoković u velikom padu i da je neizvesno šta će biti dalje".

Nemački Bild na naslovnoj strani sajta piše od Đokovićevoj eliminaciji uz opširnu analizu Borisa Bekera, doskorašnjeg trenera srpskog asa, koji je pre 20 godina, takođe kao branilac titule, ispao na startu Melburna i sigurno zna kakav je osećaj.

Hrvatski Jutarnji list uz naslov "Jedna od najvećih senzacija ikad" donosi detaljan izveštaj i navodi da "Srbin ne pamti ovakav poraz u karijeri".

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

СЕНОВИЋ  19. 01. 2017. | 10:37
После пораза од Тима на Вимблдону , хиљаду и сто један коментар сам дао да је ђоковић завршио каријеру. Он као тенисер више не постоји. Не можеш се са травом борити против напора. Домаћа сланина бато , па онда у победе. Крај добре каријере.
Неко из масе  19. 01. 2017. | 13:04
Ако хоће да буде шампион мира да игра шампионски. Мора да игра офанзивније, да излази на мрежу. Кад год је густо он се залепи за основну линију и чека грешку противника. Проваљен је. Биће боље. Главу горе. Само напред.