Dostupni linkovi

Obama: Dobri američko-ruski odnosi u interesu svijeta, ispravna odluka o Manning


Barack Obama na posljednjoj pres-konferenciji u Bijeloj kući, 18. januar 2017.
Barack Obama na posljednjoj pres-konferenciji u Bijeloj kući, 18. januar 2017.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da su konstruktivni odnosi sa Rusijom u interesu Sjedinjenih Američkih Država i svijeta.

On je na oproštajnoj, posljednjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući na mjestu predsjednika SAD-a rekao da je povratak Rusije "neprijateljskom duhu" pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina otežao te odnose.

"Mislim da je u interesu Amerike i svijeta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom", rekao je Obama dva dana prije primopredaje dužnosti novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi CBS.

Obama je rekao i da je razmotrio pojedinosti slučaja Chelsea Manning, te osjetio da je u svjetlu okolnosti skraćenje njene zatvorske kazne apsolutno na mjestu.

Istakao je da Manning zaslužuje oštru zatvorsku kaznu jer je dala američke vladine dokumente WikiLeaksu.

"Međutim, s obzirom na to da je ona prihvatila odgovornost, da je proveden sudski postupak, te da je kazna na koju je osuđena neproporcionalna u odnosu na druge 'uzbunjivače', činilo se ispravnim da joj se smanji, ali ne i ukine kazna", rekao je Obama, odgovarajući na pitanje da li njegova odluka šalje pogrešnu poruku drugim "uzbunjivačima".

Chalsea Manning je osuđena na 35 godina zatvora zbog prosljeđivanja tajnih dokumenata Vlade SAD sajtu WikiLeaks, podsjeća CBS.

Manning će iz zatvora izaći 17. maju.

XS
SM
MD
LG