Jeremić računa i na demokrate

D. M. - V. M.

18. 01. 2017. u 19:00

U proevropskim opozicionim strankama nema jedinstvenog stava o predsedničkom kandidatu. Deo funkcionera DS uz bivšeg šefa diplomatije. Podele i u SDS i DJB

Јеремић рачуна и на демократе

UMESTO okupljanja oko zajedničkog kandidata, opoziciji sada preti opasnost od podela čak i unutar samih stranaka. Ozbiljna neslaganja oko pitanja da li treba podržati Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića postoje kod demokrata, ali i u SDS Borisa Tadića i u pokretu "Dosta je bilo".

Iako je Predsedništvo DS već donelo odluku o podršci Jankoviću i pripremaju se za kampanju, mnogobrojni su glasovi unutar stranke koji tvrde da bi to bio pogrešan korak.

Prema našim informacijama, Jeremić očekuje da uz njega stanu čitavi odbori DS, pogotovo u Vojvodini gde je dobio čak i podršku šefa demokrata u pokrajinskoj skupštini Borislava Novakovića. On se još krajem decembra na Glavnom odboru stranke založio da DS stane uz bivšeg šefa diplomatije, a tad su mu se pridružili i delegati iz Sombora i Vršca.

Javnu podršku Jeremiću već je dao Vladimir Todorić, koji kaže da stranka tek treba da na GO krajem januara prihvati ili odbaci predlog predsedništva da se podrži Janković:

- Uz dužno poštovanje prema poslu koji Janković obavlja kao ombudsman, DS ne sme da dozvoli luksuz da stane iza kandidata za koga zna "krug dvojke" i za njega nije čuo najveći deo Srbije.

U vrhu DS, međutim, poručuju da nema odmetnutih odbora i da će cela stranka stati uz Jankovića. Napominju da je pre donošenja odluke o kandidatu stranke, svaki član predsedništa zvao po 20 šefova lokalnih odbora i da je velika većina bila za Jankovića, a da su se svi obavezali da će poštovati odluku vrha stranke.

Opoziciju u stranci ima i Tadić, koji zasad više naginje Jeremiću, ali su protiv toga njegovi bliski saradnici Jovan Ratković, Nenad Konstantinović i Marko Đurišić.

Do jedinstvene odluke će teško doći u DJB. Oni su trenutno bliži odluci da podrže Jeremića.


JANKOVIĆ NE ODUSTAJE

Opozicionim kuloarima juče se pronela spekulacija da Saša Janković razmišlja da odustane od kandidature za predsednika. To su u DS demantovali, objašnjavajući da su u ponedeljak imali sastanak sa Jankovićevim saradnicima, da je dogovarano formiranje izbornog štaba i strategija kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

plazoje

18.01.2017. 19:06

da imate malo pameti ili smanjite samo vama znane interese,pa da cela opozicija stane iza jednog kandidata...jedino tako postoji neka šansa da se zbaci onaj čovek sa sumnjivim kredibilitetom...

Nikola

18.01.2017. 19:25

Odlicno za vas niko nece da glasa.Jedini kandidati su DVERI ili DJB.svi ostali na biro za zaposljavanje,a neki na robiju.Hvala na objavi mog komentars