POČELO SUĐENJE ZLATIĆU: Monstruma iz Žitišta čuvali od krvne osvete

Slobodan Pašić

18. 01. 2017. u 10:00

U Zrenjaninu počelo suđenje Siniši Zlatiću (39) koji je prošle godine u Žitištu ubio pet osoba i ranio 22. Doveden sa pancirom, a prozori sudnice zatvoreni zbog straha od snajperista

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗЛАТИЋУ: Монструма из Житишта чували од крвне освете

Zgradu suda u Zrenjaninu su opsedale brojne novinarske ekipe / Siniša Zlatić

TEŠKO mi je da se koncentrišem i pričam šta se dogodilo, ali spreman sam da u toku suđenja sve razjasnim. Ne znam na koji način da izrazim žaljenje i saučešće. Svi su bili moji poznanici, sa svima sam bio u dobrim odnosima.

Ovako je danas pred zrenjaninskim Višim sudom započeo svoju odbranu Siniša Zlatić (39), koji je 2. jula 2016. u kafiću "Makijato" u Žitištu, automatskom puškom "kalašnjikov" ubio pet osoba, a 22 ranio. On je usmrtio bivšu suprugu Dijanu (30), njenog prijatelja Stevana Jojića (40), studentkinju Jovanu Popović (20) iz Banatskog Karađorđeva, Vladimira Kosovića (34) iz Ravnog Topolovca i sugrađanina Vladimira Mijatovića (40).

Pred veće, kojem predsedava Divna Tatić, Zlatić je iz pritvora ovdašnjeg Okružnog zatvora doveden sa navučenim pancirom i uz jake mere bezbednosti. Čuvalo ga je tridesetak naoružanih ljudi, a u strahu od snajperista zamaskirani su bili prozori sudnice. Navodno stizale su najave o mogućoj krvnoj osveti.

Siniša je mirno saslušao optužnicu VJT koju je pročitao zamenik tužioca Branislav Tatić. Kako je navedeno, on se tereti za krivično delo teško ubistvo i dva krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Veštaci su ocenili da je u trenutku zločina bio svestan šta čini. Zlatić je najduže pričao o poremećenim odnosima sa suprugom Dijanom, prisetivši se brakorazvodne parnice iz proleća 2016. Tvrdi da nije mogao da zamisli život bez sina Nemanje (10), pa "nije bio spreman da majci prepusti brigu o detetu". Tada je, kaže, načuo da se viđa sa njegovim poznanikom iz Žitišta Stevanom Jojićem, koji je boravio na privremenom radu u Švedskoj.

- Kada sam im prišao u kafiću, uputio sam preteći pogled Dijani. Nisam obraćao pažnju na Jojića - nastavio je Siniša. - Hteo sam da ih uplašim i pucam u vazduh, ali Jojić je dograbio cev puške. Tada me je uhvatila panika, ispalio sam rafal, ali detalja ne mogu precizno da se setim. O broju žrtava saznao sam od policajaca prilikom pretresa moje kuće.

* Dijana Zlatić, Stevan Jojić, Vladimir Mijatović, Vladimir Kosović, Jovana Popović


Zlatić je tvrdio da posle pucnjave nije bežao, nego se u haosu koji je nastao sam predao policajcima na koje je naleteo. To su potvrdila i trojica pripadnika MUP, koji su kao svedoci tužilaštva danas dali iskaze. Zlatić je ispričao kako prilikom privođenja ništa ružno nije rekao o supruzi, ali su ova tri svedoka precizirala da je uzviknuo: "Ubio sam kurvu, odvela mi je dete".

ZABRANjENO SNIMANjE Uprava Višeg suda zabranila je danas bilo kakvo snimanje, a to je preko stražara zahtevao i sam Zlatić. Po službenoj dužnosti njega zastupa zrenjaninski advokat Miša Popović.

- Kada smo mu stavili lisice bio je krajnje smiren. Nije pružao nikakav otpor. Rekao je kako se zove i da mu je lična karta u džepu - opisao je hapšenje masovnog ubice policajac Aleksandar Atanackov.

Suđenje će danas biti nastavljeno izvođenjem dokaza.

Početku glavnog pretresa nisu prisustvovali neki svedoci oštećene strane, jer se zbog zadobijenih teških povreda i dalje nalaze na lečenju. Dirljivo je bilo pojavljivanje Dragane Mijatović, kojoj je suprug Vladimir izdahnuo na rukama. Ona je saslušana u svojstvu svedoka a njen plač odjekivao je sudnicom. Zlatić joj je izjavio saučešće.


NE MOGU DA GLEDAM MONSTRUMA

Suđenje je pratio Petar Popović, otac ubijene Jovane Popović iz Banatskog Karađorđeva. On nije želeo da daje izjavu. Poručio je da će se oglasiti po završetku procesa. Ročištu nije prisustvovao niko iz porodica ubijenog Stevana Jojića i Vladimira Kosovića. Sveto Savanović, otac ubijene Dijane Zlatić, odmahujući rukom u pravcu Zlatića, kratko je rekao da "jedva izdržava da gleda monstruma".

* Kafić "Makijato" u kojem je Zlatić izveo sumanuti čin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije