Dostupni linkovi

EU prati posljedice nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH


Evropski parlament
Evropski parlament

Glasnogovornik EU na pitanje RSE da komentira uvođenje sankcija Miloradu Dodiku u pisanom odgovoru je istaknuo:

„Kao što je naglašeno u zaključcima Vijeće za vanjske poslove EU iz oktobra prošle godine, Vijeće je izrazilo žaljenje zbog nelegalnog održavanja referenduma na entitetskoj razini o danu RS, jer je to kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovina od 17. septembra 2016 godine".

"Taj referendum je prouzročio nepotrebne tenzije i doveo u pitanje vladavinu prava".

"EU potiče institucija Bosne i Hercegovine da riješe ovaj problem kroz postojeće pravne procese, konstruktivnim dijalogom i u okviru postojećeg ustavnog poretka."

Dalje se kaže da "iako ne razmatramo restriktivne mjere, institucije EU i države članice i dalje će pratiti posljedice nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH."

"EU pridaje veliku važnost pravilnom funkcioniranju demokratskih institucija (uključujući provođenje odluka Ustavnog suda), a nastavićemo aktivno podržavati Bosnu i Hercegovinu u njenim reformskim naporima, uključujući provedbu plana reformi. Evropska unija snažno podržava put BiH prema euro integracijama, što smo pokazali i 9. decembra kada je povjerenik Johannes Hahn osobno predao vlastima u Sarajevu Upitnik za učlanjene u EU“ kaže sa u odgovoru glasnogovornika EU na pitanje RSE.

XS
SM
MD
LG