Srbiji preti još skuplje gorivo, šverc raste

Cene goriva u našoj zemlji, gde su državna uzimanja najviša, nastavljaju da rastu. Plate u "deželi" duplo veće, ali gorivo košta isto kao kod nas

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

11:57

Srbiji preti još skuplje gorivo, šverc raste
Foto: Thinkstock

Cene goriva u Srbiji i dalje svakodnevno rastu, pa je tako litar benzina od 95 oktana već premašio 140 dinara, iako je pre mesec dana koštao u proseku 133,5 dinara, a u ponedeljak se na velikom broju pumpi prodavao po ceni od 141,70 dinara, pišu Večernje novosti.

Evrodizel je blizu granice od 150 dinara za litar (i skuplji je za sedam-osam dinara nego pre mesec dana), jedino je "mirovao" sve popularniji i po velikim temperaturnim minusima skoro neophodan superdizel, koji je prošle nedelje dostigao cenu od 154,40 dinara za litar.

Vozači koji koriste za pogon svojih automobila TNG moraju da izdvoje i do 80 dinara za litar ovog goriva, koje, kažu računice, nije isplativo ukoliko mu cena premašuje 50 odsto cene benzina.

“Ukoliko potraju velike hladnoće i ako led i dalje bude držao okovanima rečne tokove kojima se doprema gorivo, moguće je da cena nastavi da raste”, upozorili su iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Jer dopremanje goriva drumskim putem znatno je skuplje nego rekom, pa će ceh, kao i do sada, platiti krajnji korisnici - vozači.

A vozači u Srbiji i sada plaćaju gorivo koje je među najskupljima u regionu. Benzin od srpskih benzinskih stanica skuplje toče, u proseku, samo u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako su prosečne plate u ove dve nekadašnje države SFRJ znatno veće nego kod nas, cena dizela bezmalo je ista. Naš "auto-plin", koji ima i najveću akcizu, možda nije najkvalitetniji, ali svakako je najskuplji u regionu.

Upoređivanje srpskih cena sa cenama goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji jasno pokazuje zašto benzinske pumpe u našem pograničnom području prema ovim državama zvrje prazne.

Razlika u ceni toliko je velika da se sve više naših sugrađana ponovo bavi švercom benzina...

“Mi smo nebrojeno puta upozoravali na to da su državna zahvatanja kod nas mnogo veća nego u BiH i Makedoniji i da država mnogo gubi jer veliki broj naših sugrađana kupuje gorivo u kompšiluku, ali nismo naišli na razumevanje”, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva će, po svemu sudeći, nastaviti da rastu i narednih dana, i to bez obzira na vremenske prilike.

“Raste cena sirove nafte na svetskom tržištu, a i dolar nastavlja da jača u odnosu na evro, što su dva osnovna razloga za rast cena derivate”, smatra Bora Tatić, zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: