• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpski" voz od sutra opet na pruzi, ali..

Izvor MONDO/Tanjug

"Srpski voz" oslikan iznutra freskama iz srpskih manastira, a spolja ispisan porukom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, od sutra će ponovo na prugu.

Preduzeće Srbija voz je saopštilo danas da će dizel-motorni voz sledećih 10 dana prevoziti putnike na relaciji Kraljevo-Čačak-Požega-Užice.

Polasci voza su iz Kraljeva u 3.55, 6.05 i u 16.30, po važećem redu vožnje.

"Građani ovog dela Srbije biće u prilici da se voze i vide ukrašeni voz sa motivima srpske kulturne baštine sa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Srbija Voza.

Najavljeno je da će o narednim relacijama na kojima će taj voz da saobraća javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je objasnila da je ta oluka doneta zbog bezbednosti putnika i radnika železnice.

"Zbog bezbednosti sam odlučila sam da ovaj voz više ne saobraća na linji do Kosovske Mitrovice, koja je uvedena na predlog i uz finansijsku podršku Kancelarije za Kosovo i Metohju, ali će zato ovaj voz sa istim enterijerom biti uveden u domaći želežnički saobaćaj i već sutra prevoziti putnike od Kraljeva do Požege,"rekla je ona za "Blic."

Ministarka kaže da je odluku da voz opet saobraća, ali na drugoj trasi, donela iz ekonomskih razloga.

"U vremenu kada sprovodimo reformu železnice, koja je prioritet Vlade i koju podržavaju sve međunarodne finansijske institucije, moramo ekonomski da se ponašamo", rekla je ona napominjući da novi vozovi plaćeni 100 miliona dolara ne smeju da stoje i prave trošak već treba da prevoze putnike i prave profit.

Ona ističe da je rukovodstvu Srbija voza predložila da ovaj voz upravo zbog svega što se dešavalo proteklog vikenda ide u što veći broj gradova Srbij.

"Mislim da veliki broj građana želi da vidi i provoza se vozom od koga su se toliko uplašile policijske snage Albanaca sa Kosova pa su teškim oružjem krenuli na njega", navela je ona i podsetila da je reč o vozu u kome su motivi kulturne baštine Srba sa KiM koja je pod zaštitom Uneska i da "uopšte nije opasan."

Ukrašavanje voza platila je kancelarija za KIM, piše današnja "Politika".

Kako navodi list, za ovaj posao bio je organizovan javni poziv, a posao je poveren grafičkom dizajneru i fotografu Andreju Vasiljeviću.

Po svim prethodnim proračunima, kako piše "Politika", na osnovu savojih saznanja, uvođenje voza od Beograda do Kosovske Mitrovice niije isplativo, pogotovo u trenutku kada se sprovode ozbiljne reforme "Železnica" i kada je vlada ugasila 420 kilometara neisplativih pruga, a broj zaposlenih je smanjen za 3.000.

Ovaj voz je u subotu uveče vlast u Prištini zaustavila sa specijalnim snagama policije na administarativnoj granici prvi voz na obnovljenoj liniji Beograd - Kosovska Mitrovica.

Zbog toga je zasedala i sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti .

Evo šta je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio o ovom potezu Prištine.

Vučić: Izbegnut rat!

A šta je izjavio predsednik Tomislav Nikolić.

Nikolić za voz optužio Amerikance!

Komentari 84

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Savetnica

Skandal VLADA !Ovo sa vozom mora da je smislila neka STARLETA savetnica u Vucicevom kabinetu!

Ime

Srpski voz, kroz srpsku Svetu Goru.

Sad

Vozi za Cacak..

special image