Oktane plaćamo kao da smo Slovenci

P. Živković

17. 01. 2017. u 20:02

Cene goriva u našoj zemlji, gde su državna uzimanja najviša, nastavljaju da rastu. Plate u "deželi" duplo veće, ali gorivo košta isto kao kod nas

Октане плаћамо као да смо Словенци

CENE goriva u Srbiji i dalje svakodnevno rastu, pa je tako litar benzina od 95 oktana već premašio 140 dinara, iako je pre mesec dana koštao u proseku 133,5 dinara, a u ponedeljak se na velikom broju pumpi prodavao po ceni od 141,70 dinara.

Evrodizel je blizu granice od 150 dinara za litar (i skuplji je za sedam-osam dinara nego pre mesec dana), jedino je "mirovao" sve popularniji i po velikim temperaturnim minusima skoro neophodan superdizel, koji je prošle nedelje dostigao cenu od 154,40 dinara za litar.

Vozači koji koriste za pogon svojih automobila TNG moraju da izdvoje i do 80 dinara za litar ovog goriva, koje, kažu računice, nije isplativo ukoliko mu cena premašuje 50 odsto cene benzina.

- Ukoliko potraju velike hladnoće i ako led i dalje bude držao okovanima rečne tokove kojima se doprema gorivo, moguće je da cena nastavi da raste - upozorili su iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Jer dopremanje goriva drumskim putem znatno je skuplje nego rekom, pa će ceh, kao i do sada, platiti krajnji korisnici - vozači.

A vozači u Srbiji i sada plaćaju gorivo koje je među najskupljima u regionu. Benzin od srpskih benzinskih stanica skuplje toče, u proseku, samo u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako su prosečne plate u ove dve nekadašnje države SFRJ znatno veće nego kod nas, cena dizela bezmalo je ista. Naš "auto-plin", koji ima i najveću akcizu, možda nije najkvalitetniji, ali svakako je najskuplji u regionu.

Upoređivanje srpskih cena sa cenama goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji jasno pokazuje zašto benzinske pumpe u našem pograničnom području prema ovim državama zvrje prazne.

Razlika u ceni toliko je velika da se sve više naših sugrađana ponovo bavi švercom benzina...

- Mi smo nebrojeno puta upozoravali na to da su državna zahvatanja kod nas mnogo veća nego u BiH i Makedoniji i da država mnogo gubi jer veliki broj naših sugrađana kupuje gorivo u kompšiluku, ali nismo naišli na razumevanje - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva će, po svemu sudeći, nastaviti da rastu i narednih dana, i to bez obzira na vremenske prilike.

- Raste cena sirove nafte na svetskom tržištu, a i dolar nastavlja da jača u odnosu na evro, što su dva osnovna razloga za rast cena derivata - smatra Bora Tatić, zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije.

SVETSKE BERZE

POSLE dogovora zemalja OPEK-a o smanjenju proizvodnje nafte krajem decembra, kojem se pridružila i Rusija, cene "tečnog zlata" na svetskim berzama znatno su premašile tadašnjih 40 dolara za barel.

Tako se u ponedeljak barel takozvane VTI američke nafte prodavao po ceni of 52,26 dolara, a one skuplje, tipa BRENT, za 55,37 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

DejanBg

17.01.2017. 22:24

Gorivo plaćamo kao Slovenci jer imamo "radnika" u državnim firmama kao da smo Kina. Otima se kroz gorivo, akcize, poreze da bi se dalo njima a ni to nije dovoljno nego svake godine ulazimo u dugove po nekoliko stotina miliona evra. I dan danas nadležni ministri KRIJU koliko je tačno zaposlenih u drržavnim firmama. Procena je da ih ima više nego pravih , produktivnih radnika koji nešto stvaraju i zarađuju

Efendija

18.01.2017. 04:23

Gorivo plaćamo više nego Slovenci. Litar dizela u Sloveniji je 1.18€, a u Srbiji je 1.25€. Plaćamo gorivo skoro kao Italijani.

Vlada

18.01.2017. 08:53

Vozim na TNG, sekvencijalni uređaj plaćen 500€. Po sadašnjim cenama, i potrošnji goriva u gradskim uslovima, uređaj se isplatio posle pređenih 16.000km. Atest košta, servis takođe, ali se to meni isplati. Za one koji ubiraju harač kroz akcize, ne znam.

Jovan

18.01.2017. 09:32

Svi mitinguju po portalima i kafanama, kad bi sad trebao da skupim 2000 vozaca i zatvorimo auto put i par ulica u BG nebi nikog bilo, i jos zalosnije zbog te cene goriva drzava ima manje prihode jer svi u pograncnim delovima i to do 80km. od granica idu u suedne zemlje po gorivo, ovde voze a tamo ostavljaju kompetnu akcizu i PDV a prevoznici idu i u kamione sipaju gorivo kod komsija.

Bader ilija

18.01.2017. 10:36

Lopovski karteli a kada je svetska cena sirove nafte bila 35 dolara po barelu kod nas je dizel bio 130 dinara a u nemackoj 0,98 euro centi zasto tad niste spustali cene ovde ni d od drzave nema zavlaci ruku u dzep gradjana gde god moze!

stalker

18.01.2017. 13:54

@Bader ilija - Ali se zato Krvčenko hvali kako će uložiti milijardu evra u nis . Uzme ti, preko najvećih cena u Evropi, 3 milijarde , a obeća milijardu za investicije . A onda će se pravdati kako je cena sirove nafte porasla za 5 dolara, zaledio se Dunav i ostale nebuloze , pa je pare pojela maca !

Zeljko Isakov

26.01.2017. 21:52

Kako je moguce da kad pojeftini nafta na svetskom trzistu niko ne reaguje da spusti cene goriva,a kad se vrati na prvobitnu cenu , na pumpama cena ponovo raste.