Analiza Telegrafa iz Melburna: PET razloga zbog kojih je Novak razbio Verdaska

Šestostruki šampion u Melburnu, Novak je do tančina upoznat sa svim varijabilama koje mu uslovi za igru nameću, naročito na Rod Lejver Areni. Igrači imaju svoje zamerke na ovaj teren (vetar, sunce, promena brzine podloge u proteklim godinama), ali je Novak mogući remetilački uticaj ovih važnih faktora doveo do minimuma.

  • 2

Najbolji srpski teniser Novak Đoković superiorno je startovao na Asutralijen Openu i poručio svima da je ponovo "onaj stari".

Novak je sa lakoćom preskočio prvu prepreku u liku iskusnog Španca Fernanda Verdaska, a prema mišljenju predstavnika teniskih medija, ovih pet razloga bi mogli da se smatraju izuzetno važnim za Novakovu veliku pobedu protiv Verdaska u prvom kolu Australian Opena 2017.

Specijalno za Telegraf iz Melburna, Vuk Brajović

1. Izvukao prave lekcije iz nedavnog dramatičnog meča u Dohi

Nikada nije lako igrati meč visokog intenziteta na početku sezone, na turniru nižeg takmičarskog značaja, i protiv protivnika prema kome figurirate kao apsolutni favorit. Fernando Verdasko je sjajan teniser, bivši “top ten” igrač, u Melburnu 2016. je eliminisao Rafaela Nadala u prvom kolu – i Đoković je trebao da bude na oprezu i bez toga da je morao da spašava 5 meč lopti protiv njega u Kataru. Ipak, još malo “upozorenja” nije bilo na odmet, pogotovo u psihološkom smislu – i Novak je poslednja 3 dana veoma intenzivno trenirao na bazi razrade taktičkih varijanti u igri protiv levorukih igrača, sa naročitim fokusom na tome da neutrališe sjajnu “kros-kort” kombinatoriku u igri Verdaska i jakim paralelama uspostavi dominaciju u poenu.

2. Doveo ritern do savršenstva

Iako je dobro poznat kao jedan od najboljih igrača na svetu po vraćanju servisa (riterna), taj kvalitet se mora potvrditi u svakom meču, a pogotovo protiv neugodnih levorukih servera sa velikim “kikom” (spinom po vertikali) i slajs – spinom u stranu kao što je Verdasko. Na ovom aspektu igre je itekako puno radio ovih dana, i briljantna prednost koju je stekao u prvom setu se oslanjala prevashodno na uspešnom izvođenju ovog udarca – koji je išao duboko i potiskivao Verdaska od njemu poželjnih pozicija u terenu, iz kojih efikasno izvodi svoj “udarac smrti” – topspin forhend paralelu ili diagonalu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3. Psihološki potpuno spreman

Već u Dohi se videlo da je Novak Đoković u verziji za 2017. godinu “onaj stari”, ali u najboljem smislu reči. Spasiti 5 meč lopti protiv Verdaska, a zatim odigrati sjajan meč protiv Mareja kao da se nije desila druga polovina 2016. godine – niti tako dramatičan meč samo dan pre – znači da je postignut najviši nivo koncentracije na svim frekvencijama. Novak je na treninzima besprekoran, da ne kažemo beskompromisan i bespoštedan – i tu se njegov mentalni sklad potencira i šteluje za svaki meč – tako da on izlazi na teren sa aurom pobednika, a u glavi – sa hirurški preciznim planom igre i anticipacijom mogućih varijanti protivnikovog odgovora u slučaju promene toka meča. Impresivno!

4. Odlično poznaje uslove za igru

Šestostruki šampion u Melburnu, Novak je do tančina upoznat sa svim varijabilama koje mu uslovi za igru nameću, naročito na Rod Lejver Areni. Igrači imaju svoje zamerke na ovaj teren (vetar, sunce, promena brzine podloge u proteklim godinama), ali je Novak mogući remetilački uticaj ovih važnih faktora doveo do minimuma. Jedino protiv čega se ne može je velika toplota, ali da li se neko od onih koji ga toliko kritikuju zbog načina ishrane i zapita – zašto je on takve fizičke konstitucije? Rekli bismo – sa veoma dobrim razlogom…

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

5. Podrška publike

Nikada nije lako otvoriti Grend Slem turnir pobedom u prvom kolu, i psihoza i nervoza kod svih igrača su potpuno prirodna pojava, ma koliko nepoželjna za toliko potrebnu psihološku stabilnost u svakom poenu. Toliko puta se desilo da se kvalifikant ili igrač nižeg ranga “napali” na to što igra protiv velikog favorita na najvećim stadionima (što je privilegija koju retko kad dobiju), odlično počne meč i pridobije simpatije često veoma neutralne australijske publike koja ga “prisvoji” i redovno krene da navija za “anderdoga” (nefavorizovanog igrača). Kada je u pitanju as takvog pedigree kao što je Fernando Verdasko, koji dolazi iz zemlje sa verovatno najvećim kontigentom igrača u prvih 100, i čiji navijači iz španskog govornog područja širom sveta nisu nikada prisutni u malob broju na ovakvim turnirima – vrlo je važno da se ovaj faktor “dovede u red” od početka meča. Naravno, Grend Slem u Melburnu je poznat kao tenisko takmičenje najvišeg nivoa na kome naše asove prati verovatno najbrojnija srpska publika na svetu, i Novak je prema svima njima – sa Floride, iz Pekinga ili drugih delova Australije – izrazio posebnu zahvalnost na konferenciji za medije posle meča. Svaka čast, mastore i majstori – i vidimo se opet već sutra na mečevima Jelene, Viktora i Dušana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    17. januar 2017 | 21:45

    "Разбио" га је зато што ганци сем јаког форхенда и доброг сервиса нема ништа друго. О менталној снази да не причамо.

  • Novak u problemu

    20. januar 2017 | 10:55

    Dobro, sad se već vidi i iz aviona o čemu se radi, sve maske su pale. Novak je bio pred razvodom u avgustu i Jelena ga je ucenila, htela je da uzme polovinu njegovih para. Jedva su se nekako pomirili ali i to je imalo svoju cenu - nametnula mu je dugogodišnjeg vrača Pepe Imaza da bude i njegov lajf koučing i da jede samo semenke. Na Novaku je teška odluka, ili će da prekine karijeru i da bude sa porodicom i tim Imazom koji će da ga baca u te Zen faze, ili će nekako da izađe na kraj sa ženom i napravi otklon od tog prevaranta Imaza. Novače, znamo da ti je teško ali znaj da smo uz tebe i da te volimo. Tvoji navijači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA