VAŠINGTON STVORIO MNOGO NEVOLJA: Nikolić i Skot suprostavljeni o "slučaju voz" (FOTO)

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova

  • 79

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, kojem je rekao da razume da Amerika bezuslovno podržava nešto na čije stvaranje je direktno uticala i da je zvanični Vašington sprovođenjem svoje volje stvorio mnoge nevolje, te da se nada da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

 

Nikolić: Ako oćutimo na ubijanje Srba, neću biti predsednik (FOTO)

 

AMERIKANCI PODRŽALI PRIŠTINU: Kosovo ima pravo da upravlja svojom granicom (FOTO)

 

U saopštenju Pres službe se navodi da je predsednik Nikolić konstatovao da su dve zemlje na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administracijom odnosi dve zemlje dobiti novi kontekst.

 

- Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale, čini se bolju percepciju u očima SAD -  naglasio je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom, koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, potpuno neprihvatljivo.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Za njih (Albance) je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju - rekao je predsednik Nikolić.

 

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

 

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu.

 

Predsednik je primetio da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na Kosovu i Metohiji i podsetio svog sagovornika da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština, te dodao:

 

- Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane -

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ambasador SAD je naglasio da njegova zemlja podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija.

 

- Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova - konstatovao je ambasador Skot i dodao da su napravljeni koraci napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom i neki koraci unazad.

 

On je izrazio spremnost da Sjedinjene Američke Države grade jače odnose sa Srbijom.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    17. januar 2017 | 15:56

    Šta drugo očekivati od Skota, ne preziva se on slučajno tako.

  • Ana

    17. januar 2017 | 16:37

    Siptari zele da isprovociraju sukobe, a to zaista nikome nije potrebno. Srbija se zalaze za mir i stabilnost!

  • Ilija

    17. januar 2017 | 14:07

    Jako je bitno sto Srbija ima stav i sto od toga ne odustajemo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA