Oprezno: Detoksikacija može da bude opasna

Britanski lekari upozorili su da radikalne detoksikacije organizma, naročito posle praznika i prekomernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

08:20

Oprezno: Detoksikacija može da bude opasna
Foto: Thinkstock

Britanski lekari upozorili su da radikalne detoksikacije organizma, naročito posle praznika i prekomernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje.

Kao primer, oni su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u životno opasnu situaciju nakon detoksikacije biljnim preparatima, odnosno koktelima vitamina B, korena valerijane, surutke i ispijanjem velikih količina vode. Ta četrdesetsedmogodišnja žena oporavila se tek posle intenzivnog lečenja u bolnici, gde je dospela zbog gubitka svesti.

Testovi su pokazali da je imala izuzetno nizak nivo soli u organizmu.

Iako se čini korisnim da se organizam očisti posle preterivanja sa hranom i pićem za vreme božićnih praznika, taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku među lekarima, objavio je British Medical Journal.

"Prekomeran unos vode kao način čišćenja organizma bazira se na pogrešnom verovanju da se tako sve što je štetno može isprati iz organizma", naveli su lekari.

Oni dodaju i da uprkos agresivnim reklamama i tvrdnjama koje se plasiraju zarad marketinga, biljni suplementi, ipak, imaju neželjena dejstva.

Britanski dijetetski savez čak ocenjuje da je čitava ideja o detoksikaciji zapravo glupost.

"Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože, bubrega i jetre, koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete", podsećaju lekari.

Organizam treba da budf hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna ishrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja, zaključili su.

Izvor: Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: