Birokratija sahranila živu ženu, niko ne pokušava da ispravi grešku

Penzionerki Ružici Prvulović (83) obustavljena je isplata penzije, jer se u zvaničnim papirima vodi kao umrla.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i "Pošta Srbije" prebacuju odgovornost jedni na druge zbog greške birokratije.
 
Krajem oktobra, Ružica se povredila u svom stanu, kada je polomila kuk. Do sredine novembra boravila je u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Pošto je vezana za krevet, nakon izlaska iz bolnice, došla je u kuću svoje ćerke.
 
- Trebalo je da joj stigne penzija, ali pošto ne boravi na adresi gde joj stiže ček, otišli smo u PIO fond da se raspitamo kako možemo da primimo novac. Tamo su nam, međutim, rekli da se u njihovom sistemu moja majka vodi kao pokojna - kaže njena ćerka Ljiljana Aleksić. 
 
Na njeno insistiranje da joj objasne kako je moguće da živu osobu proglase mrtvom, rekli su da je penzija koju je trebalo da primi 10. novembra vraćena, jer su u pošti na osnovu nepodignutog čeka zaključili da je žena preminula i takav dopis poslali PIO fondu.
 
- Žalili smo se ispostavi pošte u Padinskoj skeli, preko koje prima penziju, a tamo su nam samo kratko rekli da nije poslat nalog za isplatu. I oni tvrde da kod njih nije napravljen nikakav propust i da ne mogu ništa da urade. I u jednoj i u drugoj ustanovi nas šetaju od šaltera do šaltera i tvrde da problem nije potekao od njih. Verujem da je neko, slučajno, napravio grešku. Međutim, ne mogu da verujem da niko ne pokušava da je ispravi - priča Ljiljana Aleksić za Novosti.
 
Porodici su, prema njihovim rečima, u PIO fondu objasnili da Ružica ne može da računa ni na sledeće isplate penzije sve dok se ova situacija ne reši. U međuvremenu ona ne može ni da se leči, jer je ni zdravstveni sistem ne prepoznaje.
  • Srećna nova

    01.01.2017 06:34
    Ukro poštar.
  • ana

    01.01.2017 01:01
    sto da podnosi bilo sta kad nije njena greska. Neka podnose oni koji su uprskali da ne kazem u stvar. jedino moze da dodje sa molotovljevim koktelom ako joj sve ne srede za nedelju dana.Greske se dogadjaju ko ih pravi mora da ispravi.
  • Lusi NS

    31.12.2016 21:48
    Moja svekrva je podnela zahtev za novu zdravstvenu knjizicu, nakon dva meseca je predmet vracen, sa naznakom ODJAVLJENA i porukom da se javi u PIO. Kada sam otisla da vidim o cemu se radi, zatekla sam zilion ljudi na salterima i normalno nadrndanu salterusu, koja me je bez pardona, bukvalno oterala sa saltera. Medjutim, ja sam uspela da saznam podatke, da je ona odjavljena jos 2014. godine sa zdravstvenog osiguranja, a zena redovno prima penziju. Nakon urgencije nekih ljudi, pozvali su me da dodjem u PIO, gde su me otprilike ubedjivali, da je ona samu sebe odjavila i da nema njihove greske, ali su mi istog dana izdali novu knjizicu. Ja sam zbog necije greske izgubila DVA dana, pitam se koliko dana bih izgubila, da je izostala urgencija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.