MUKE PENZIONERKE: Birokratskom greškom sahranili živu ženu!

M. Lj. POPOVIĆ

30. 12. 2016. u 22:04

Beograđanki Ružici Prvulović (83) posle izlaska iz bolnice uskraćena penzija zbog grube birokratske greške. Pitanje da li je problem nastao u PIO fondu ili "Pošti Srbije"

МУКЕ ПЕНЗИОНЕРКЕ: Бирократском грешком сахранили живу жену!

Ružica Prvulović Foto N. Fifić

PENZIONERKI Ružici Prvulović (83) obustavljena je isplata penzije, jer se u zvaničnim papirima vodi kao umrla! Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i "Pošta Srbije" prebacuju odgovornost jedni na druge zbog greške birokratije, a u međuvremenu ona ne može ni da se leči, jer je zdravstveni sistem ne prepoznaje.

Krajem oktobra Ružica se povredila u svom stanu u Padinskoj skeli, kada je polomila kuk. Do sredine oktobra boravila je u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Pošto je vezana za krevet, nakon izlaska sa klinike, došla je u kuću svoje ćerke.

- Trebalo je da joj stigne penzija, ali pošto ne boravi na adresi gde joj stiže ček, otišli smo u PIO fond da se raspitamo kako možemo da primimo novac - kaže Ljiljana Aleksić, Ružičina ćerka. - Tamo su nam, međutim, objasnili da se u njihovom sistemu moja majka vodi kao pokojna!

Na Ljiljanino zaprepašćenje i insistiranje da joj objasne kako je moguće da živu osobu proglase mrtvom, objasnili su da je penzija koju je trebalo da primi 10. novembra vraćena, jer su u pošti na osnovu nepodignutog čeka zaključili da je žena preminula i takav dopis poslali PIO fondu.

- Žalili smo se i ispostavi pošte u Padinskoj skeli, preko koje prima penziju, a zaposleni ove ustanove su nam samo kratko rekli da nije poslat nalog za isplatu - objašnjava nam Ljiljana. - I oni tvrde da kod njih nije napravljen nikakav propust i da ne mogu ništa da urade. I u jednoj i u drugoj ustanovi nas šetaju od šaltera do šaltera i tvrde da problem nije potekao od njih. Verujem da je neko, slučajno, napravio grešku. Međutim, ne mogu da poverujem da niko ne pokušava da je ispravi.

Ljiljana Prvulović

Ružičinoj porodici su, prema njihovim rečima, u PIO fondu objasnili da ona ne može da računa ni na sledeće isplate penzije, sve dok se ova situacija ne reši.

Odgovor na pitanje ko je živu ženu zaveo kao preminulu, i to bez ikakvog dokumenta, juče nismo uspeli da dobijemo ni u PIO fondu, ni u "Pošti Srbije", ali očekujemo da ćemo uskoro imati objašnjenje ko je i zbog čega napravio ovakav propust.

NE MOŽE NI U BOLNICU

OSIM što je ostala bez penzije, Ružica Prvulović, koja je zbog preloma kuka nepokretna, biće uskraćena i za mogućnost stacionarno-bolničkog lečenja, koje je za njenu povredu neophodno.

S obzirom na to da se u PIO fondu vodi kao preminula, ne može ni da ostvari pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica, koja joj pripada jer ne može da hoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Jugoslava Pravdic

30.12.2016. 23:06

@Milan - Tako. Samo čujemo da nam neko radi, uvijek, nešto protiv srba. Oni pravi srbi, istinski, od integriteta i karaktera, nikad nikog pljuvali nisu, davali su od sebe, pomagali, Itd. Ovi, sramota me što smo u ustom naradu. I, oni blate Jovanku Broz, pravu srpkinju sa Kosova, otmenu i kulturnu. Sram ih bilo, ti srbi su je dali onako. ONo je odraz ovih srba, osveta. To su oni što im je oprošteno da su radili sa njemcima, pa su 1944 ostali bez krivice, da bi polako raovarili, pa kad Stari ode, oni su tu

mićko

31.12.2016. 22:31

@Milan - Moj Jugoslavena sedi imaš zaključenu (1)iz istorije i najverovatnije na popravni ispit.PS možda si zaposlen u pio ?

Jugoslava Pravdic

02.01.2017. 01:28

@Milan - To je ipak više od '0' koju Vi imate. Dokaz je dovoljno dugo trajao da je sebe dokazao, a, to je 5.oktobar 2000. Ostalo je očigledno, zar ne.

Janko

30.12.2016. 22:32

Nista u ovoj drzavi ne funkcionise. Neko je napravio gresku i sad se pravi lud. Umesto da se izvinu i odmah isprave gresku, ponavljaju kao papagaji "nije nasa krivica", da kriva je ova zena sto je ziva. Sramota.

Radovan

30.12.2016. 22:35

Definitivno je krivac PIO fond.Jer u PIO fondu rade nestrucni ljudi .To nije samo problem u toj ustanovi svuda je problem

Paul Kersey

02.01.2017. 12:14

@Radovan - Normalno. Stručnost mora da se plati. Stručnjaci neće da rade za kikiriki.

E

03.01.2017. 09:46

@Radovan - ako tamo nisu dobro plaćeni, ne znam gde su. Naročito direktorka i oni koji su joj bliski...

karakorum

30.12.2016. 23:42

Ne samo da joj treba hitno vratiti penzionerski status i zaluženi novac već joj dati i najmanje 100 hiljada dinara na ime izvinjenja zbog ovakvog bahatog bezobrazluka.

IVANKA

31.12.2016. 03:18

Predlazem da svi gradjani Srbije budu socialno osigurani. Lekari da savesno rade i da svaki pacijent bude zaista pregledan sa uradjenim labotstoriskim i svim drugim analizama. Bolovanje ne sme dobiti zdrav covek, a bila sam prisutna kada lekar pita "koliko Ti jos dana treba"? Isto tako koliko puta sam bila kod doktora da mi ni pritisak nije izmerio pa onda se sama lecim. Uvrsti vecu kontrolu rada u zdravstvrnim sluzbama -mortalitet nam raste.