Kultura

Sreda, 21.12.2016.

11:31

"Smrti nema, ima seoba"

Povodom obeležavanja 120 godina od nastanka slike "Seoba Srba" Paje Jovanovića i 93 godine od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo, 23. decembra će u toj ustanovi kulture biti otvrena izložba "Smrti nema, ima seoba".

Izvor: Tanjug

muzejpancevo.rs

Narodni muzej Pančevo u saradnji sa ULUS-om i Muzejom Vojvodine pozvao je zainteresovane stvaraoce da prilože dela koja tematizuju inspiraciju i njihov odnos prema ovom Jovanovićevom delu, te da ih objedinjene prikaže na izložbi.

Devetnaest umetnika predstaviće svoja dela koja će ostati u vlasništvu Narodnog muzeja Pančevo, čime se podstiče i neguje vrlina baštinjena, navedeno je u saopštenju muzeja.

Namera organizatora, u pogledu postavljanja koncepta i zadavanja teme poduhvata, nije bila izričito vezana ili nije se odnosila na kopiranje ili repliku slike u celini ili pojedinih njenih partija, već je umetnicima u tom smislu ostavljeno otvoreno polje za interpretaciju.

Prateća izložba učenika osnovne škole "Miroslav Antić Mika", koji su takođe svoju inspiraciju pronašli u delu "Seoba Srba", biće sutra otvorena. Verzija koja se čuva u Narodnom muzeju Pančevo naslikana je 1895-1896. godine, pre dovršenja ispravki na verziji koja se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ona prenosi prvobitnu ideju autora prikazujući paradni portret tadašnjeg srpskog društva i uz težnju ka istorijskoj autentičnosti, istovremeno poseduje i heroizovanu notu, stoji u saopštenju.

Narodni muzej Pančevo je uz pomoć gradskih vlasti otkupio ovo delo 1971. godine od Marije Radojčić iz Pančeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: