Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Ratno RIVALSTVO nastavljeno i u Hagu: Da li Mladić zabija NOŽ U LEĐA Karadžiću?

Ratno RIVALSTVO nastavljeno i u Hagu: Da li Mladić zabija NOŽ U LEĐA Karadžiću?

Ratno rivalstvo i netrpeljivost između prvog predsednika RS i komandanta njene vojske Radovana Karadžića i Ratka Mladića nastavljeni su u Hagu, saznaje “EuroBlic”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Radovan Karadzic i Ratko Mladic Foto: RAS Arhiva / RAS Srbija
Radovan Karadzic i Ratko Mladic
Karadžić i Mladić
Foto: RAS Arhiva / RAS Srbija
Karadžić i Mladić

Naši izvori otkrivaju da odnosi između dve najuticajnije javne ličnosti u danima stvaranja RS, a koji, kako podsećaju, ni ranije nisu bili sjajni, dodatno su narušeni zbog postupaka Mladićevih advokata koji su, prema mišljenju Karadžićevih branilaca, odbranu svog klijenta bazirali na prebacivanju odgovornosti na Karadžića i političko rukovodstvo RS.

- Odnosi između Karadžića i Mladića ozbiljno su narušeni već prilikom iznošenja uvodnih reči Mladićeve odbrane, kada su Karadžićevi advokati prigovorili Mladićevom timu da odbranu zasnivaju na svaljivanju krivice na Radovana. Iako se tada zbog “viših ciljeva” i nezavidne pozicije obojice optuženika taj sukob prikrivao od javnosti, nedavno iznošenje završnih reči Mladićeve odbrane, kada su njegovi advokati ponovo pokušali da krivicu za ratne zločine prebace na Karadžića, doslovno je razbesneo kompletan tim odbrane prvog predsednika RS – otkrivaju naši izvori.

Radovan Karadžić
Foto: Reuters
Radovan Karadžić

Inače, zanimljivo je da je o postojanju sukoba između Karadžića i Mladića prilikom iznošenja završnih reči optužnice u Mladićevom predmetu govorio i haški tužilac Alan Tiger. On je rekao da Mladić “pokušava da krivicu svali na Karadžića”, iako su, kako je dodao, njih dvojica bili “ključni partneri u udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Još zanimljivije je to da je Mladićevom advokatu Draganu Ivetiću u Tigerovom izlaganju zasmetalo to što je Karadžića i Mladića nazvao “partnerima”, ističući da njih dvojica nisu bili u dobrim odnosima.

Ratko Mladić
Foto: RAS Srbija
Ratko Mladić

- Kako su mogli da sarađuju kad nisu imali iste stavove? Ako se tvrdi da su bili ključni partneri, zašto je Karadžić za vreme rata pokušavao da smeni Mladića – upitao je Ivetić.

Altruizam i egoizam

Ćerka prvog predsednika RS Sonja Karadžić Jovičević za “EuroBlic” je potvrdila da su odnosi između timova odbrane njenog oca i generala Mladića “prilično hladni” zbog načina na koji je Mladićeva odbrana nastupala u Hagu.

Sonja Karadžić Jovičević
Foto: Srna / Srna
Sonja Karadžić Jovičević

- Sve je rečeno. Ono što Tiger tvrdi, Ivetić je potvrdio. Postoji altruizam, kada se žrtvujete za druge, ali postoji i egositička taktika, odnosno žrtvovanje drugih zbog vlastitog interesa. Doći će vreme da se o tome, ali i o mnogo čemu drugom govori – kaže Karadžić Jovičevićeva.

Stojanović: Stvaranje razdora

Član Mladićevog tima odbrane, advokat Miodrag Stojanović, tvrdi da Haško tužilaštvo “namerno pokušava da stvori razdor između Karadžića i Mladića”.

- Ne vidim ništa sporno u našoj odbrani. Mi nemamo nikakav problem sa Karadžićem, ali je činjenica da on i Mladić često nisu imali dobre odnose – kaže Stojanović.