Banja Luka

Građani nagrnuli po dokumente za legalizaciju

Građani nagrnuli po dokumente za legalizaciju
Građani nagrnuli po dokumente za legalizaciju

BANJALUKA - Stanovnici RS koji su podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata ostavili za posljednji čas, za uzimanje dokumenata iz gruntovnice i katastra čekaju po nekoliko časova u ogromnim redovima.

U ovo se juče uvjerila i ekipa "Glasa Srpske" koja je u područnoj jedinici Banjaluka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zatekla krcate hodnike, a u razgovoru sa građanima saznajemo da je veliki broj njih došao po dokumente kako bi legalizovao svoje objekte.

Uprkos tome što iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS mjesecima unazad apeluju na vlasnike nelegalnih objekata da rok za legalizaciju ističe 31. decembra i da neće biti produžen, mnogi su čekali posljednji trenutak kako bi došli do potrebnih dokumenata za podnošenje zahtjeva.

Ogorčenje gužvom nije krio Radivoja Savić iz Banjaluke, koji je satima stojao u redu.

- Došao sam prije 11 časova, a dobio sam broj 157. Na red čekam već dva časa i 20 minuta i ispred mene ih ima još troje. Trebam samo da predam dokument na protokol, što traje dva minuta - rekao je Savić.

Njegova sugrađanka Jagoda Predojević kaže da nije iznenađena gužvom koju je zatekla u katastru.

- Čekam oko čas, ali dosta ljudi čeka i duplo duže. Nije do zaposlenih, jer sjede i rade. Treba povećati broj šaltera jer su oni koji žele da legalizuju objekte napravili gužve - rekla je Predojevićeva.

Po kopiju katastarskog plana iz banjalučkog naselja Petrićevac došao je Ranko Kočić, koji se iznenadio kada je vidio pun hodnik, dok Živana Bašić iz Drvara kaže da nije ni očekivala bolju situaciju.

- Uprkos čekanju, zadovoljna sam kako radnici na šalterima ažurno obavljaju posao. Veliki je grad i ima mnogo stanovništva, a ovo je mali prostor. Treba biti strpljiv, a nervoza neće smanjiti redove - kazala je Bašićeva.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kažu da je gužva u područnoj jedinici u Banjaluci uočena u posljednjih 15 dana, te da su zbog povećanja broja zahtjeva otvorili dva dodatna šaltera. Kako bi izašli građanima u susret, odlučili su da šalteri budu otvoreni i subotom, a u planu je i produženje radnog vremena.

- Šef područne jedinice Banjaluka nam je poslao zahtjev za produženje radnog vremena i ono će biti produženo, a do kraja godine uvešćemo i radne subote - saopštili su oni.

Za razliku od Banjaluke, u Prijedoru nema velikih gužvi, ali je povećan broj onih kojima takođe trebaju dokumenti za legalizaciju objekata.

U područnoj jedinici Gradiška kažu da je poslednjih dana uobičajen broj građana koji dolaze po izvode dokumenata.

Vlasnicima nelegalnih objekata u RS ostalo je još petnaestak dana da legalizuju svoje bespravno podignute građevine, a ukoliko to ne učine, mogli bi ostati bez njih.

Cijene izvoda

U gruntovnici i katastru cijena zemljišnog knjižnog izvoda je 15 KM, posjedovnog lista o nepokretnosti po strani je 15 KM, kao i izvoda iz knjige uloženih ugovora o otkupu stambenih zgrada i stanova.

Kopija katastarskog plana u osnovi je 13 maraka, a tome treba dodati i identifikaciju parcele, od kojih je svaka sedam maraka.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije