Automobili

Sreda, 14.12.2016.

11:15

Google odustaje od projekta "automobila bez vozača"?

Američki IT gigant menja dosadašnje planove razvoja samovozećeg automobila.

Izvor: B92

Google odustaje od projekta
Prototip samovozeæeg Google automobila (ilustracija)

Umesto sopstvenog "automobila bez vozača", kojim bi u potpunosti upravljao kompjuter i koji čak ne bi imao ni volan, kao ni i druge upravljačke komande, Google će se fokusirati na partnerstvo sa drugim automobilskim kompanijama sa kojima će sarađivati na polju softverskih rešenja za tehnologiju auto-pilota, piše sajt Informejšn.

Uprkos ovoj promeni u planovima za razvoj autonomnih vozila, Google će nastaviti testiranja postojećih prototipova na javnim saobraćajnicama, koji su do sada zajedno prešli preko 3,2 miliona km. Osim toga, Google je najavio da će projekat samovozećeg automobila nastaviti pod okriljem novoosnovane kompanije Waymo.

Waymo će biti zadužen za razvoj tehnologije auto-pilota, a svoju delatnost proširiće i na druge sfere, kao što su servisi za iznajmljivanje i deljenje putničkih automobila, logistika, i transport robe i ljudi.

"Mi smo kompanija koja se bavi razvojem tehnologija za samovozeće automobile, a nikada nismo bili proizvođač automobila, iako je u javnosti postojala pogrešna percepcija i zabuna oko toga", izjavio je izvršni direktor novoosnovane kompanije Waymo, Džon Krafcik.

On je dodao da njihov posao nije da proizvode bolje automobile, već da naprave bolje vozače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: