Svet

1

Otišla je velika zvezda romske muzike Esma Redžepova

Autor: SA

Izvor: Beta

Otišla je velika zvezda romske muzike Esma Redžepova

Izvor: Foto: Beta

Podseća se da je pre dve sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljica romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svetskim razmerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umetnika Makedonije.

"Svet je izgubio jednu od naznačajnijih interpretatorki romske muzike i to je apsolutno veliki gubitak za našu kulturu i društvo uopšte", kazao je proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić na vest da je Esma Redžepova preminula jutros u Skoplju.

Đuričić je kazao da je kao mali zapamtio njen koncert na kome je bio i da se "fenomenalno proveo".

"Bio je to jedan od prvih koncerata u mom životu koje sam video i stalno sam kasnije kroz svoj muzički razvoj razmišljao sa kojom energijom i sa koliko strasti ta žena širi radost sa scene. Kasnije sam imao prilike da je upoznam kao bubnjar grupe 'Leb i sol' u Skoplju. Jedno vreme sam je posećivao u njenoj kući u Beogradu. Ona je stanovala u kući koju je samo dvorište delilo od kuće Predraga Cuneta Gojkovića, pa sam razmišljao kako ta dva velikana svetske muzike žive na tako malom prostoru", kazao je Đuričić.

Rok kritičar i publicista Petar Janatović je kazao da je otišla autentična zvezda "World music" scene.

"Redžepova je širila pozitivnu energiju na izuezatan umetnički načina. Ona je bila neizmerno srećna na sceni i u životu okrižena ljubavlju. Sećam se da sam je na jednom 'Exit' festivalu video na sceni kako ludo zabavlja te klince koji su došli u Novi Sad zbog rokenrola. Bila je autentična zvezda kakvih je danas malo na sceni." kazao je Janatović.

Lider "World music" grupe "Balkanika" pijanista i kompozitor Sanja Ilić istakao je da je u ranom detinjstvu imao prilike da vidi i čuje koncert Redžepove na koji ga je odveo otac.

"Kakav je to nastup bio...Istovremeno euforičan i vrlo emotivan. Otišla je velika zvezda koja je imala lep i sadržajan život. Ostavila nam je mužičko blago na čuvanje", kazao je Ilić.

Pevačica, koja je bila popularna na balkanskom prostoru, tokom života je odgajila 47 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.

Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svetu.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producdentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Desimir

Postovanje i slava senima velike umetnice.