"Zašto Komi nije pre pokazao dokaze?Hteo je pobedu Trampa"

Američki demokratski senator Heri Rid je rekao da je direktor FBI Džejms Komi namerno zadržao informacije o ruskom hakovanju.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

21:37

Foto: Gettyimages

Kako kaže, Komi je to uradio kako bi pomogao u izboru Republikanca Donalda Trampa za predsednika.

"Komi je imao informacije koje su pokazivale da je Rusija pokušala da okrene novembarske izbore u korist Trampa", kazao je Rid, odlazeći lider manjine u Senatu koji se povlači krajem meseca, prenosi AFP.

"FBI je dugo posedovao taj materijal", rekao je on za tv mrežu MSNBC.

"Međutim, Komi, koji je republikanac, odbio je da otkrije ove informacije o Rusiji koja se mešala u predsedničke izbore", dodao je Rid.

On je takođe kazao da bi Komija trebalo da istraže Senat i "druge vladine agencije, uključujući bezbednosne, jer je ovo izrazito pitanje za njih".

Rid je dodao da, međutim, ne veruje da će državni tužilac Loreta Linč pokušati da smeni šefa FBI.

On je takođe za Komija rekao da je "novi Džej Edgar Huver", uporedivši ga sa moćnim dugogodišnjim direktorom FBI koji je bio na čelu tog biroa od 1935. do 1972. i špijunirao domaće disidente i prikupljao podatke o "prljavom vešu" političkih lidera.

Republikanci su danas odbacili medijske izveštaje o tajnoj proceni CIA da je Rusija pokušala da okrene izbore u korist Trampa, prenosi AFP.

Njujork Tajms je javio da su obaveštajne agencije "ubeđene" da su ruski hakeri upali u kompjuterske sisteme Republikanskog nacionalnog komiteta, kao i sisteme Demokratske stranke, ali su objavili informacije uzete samo iz kompjutera Demokrata.

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama naredio je juče obaveštajcima da sprovedu istragu o hakovanim mejlovima demokratske kandidatkinje Hilari Klinton tokom predsedničke izborne kampanje i izrazio zabrinutost zbog moguće umešanosti Rusije u to pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: