Mladićeva odbrana: Sude mu jer se borio protiv NATO džihada

S. J. MATIĆ

09. 12. 2016. u 12:27

Počelo iznošenje završne reči odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu

Младићева одбрана: Суде му јер се борио против НАТО џихада

Ratko Mladić

GENERALU Ratku Mladiću se sudi jer je Srbin i jer se suprotstavio snagama džihada, koje su podržavale zemlje NATO. Tužilaštvo ga je prikazalo kao superčoveka, koji je znao sve i kontrolisao svakoga u BiH. Prema njima, Srbi su sami delovali u vakuumu, a Muslimani i Hrvati bili su samo nevini posmatrači. Okrivili su ga za zločine koje su počinili i znani i neznani. A on je samo branio svoj narod od neprijatelja, koji se služio islamskim fundamentalizmom.

Ovo je u petak u završnoj reči, koju će iznositi još i u ponedeljak i utorak, na suđenju u Haškom tribunalu kazao generalov branilac Branko Lukić.

- General Mladić je nevin čovek - rekao je Lukić. - Niti je započeo, niti je produžavao rat. Sve mirovne pregovore je sabotirao Alija Izetbegović i pokrenuo rat u Bosni pozivom na džihad. U svojoj "Islamskoj deklaraciji" kazao je da ne može biti mira između islamske vere i neislamskih socijalnih i političkih institucija. Odbrana ne poriče da je bilo situacionih zločina, ali oni nemaju veze sa Mladićem. Sad ga okrivljuju i za one zločine koje je počinila Armija BiH, poput "Markala". Optužuju ga za rušenje nekih džamija, koje nisu ni postojale. Legitimne sastanke vlasti na kojima se pričalo o odbrani srpskog naroda, tužilaštvo pokušava da prikaže kao tajne i zločinačke.

SUDIJE KAO KADIJE ODBRANA je ukazala i da Ratko Mladić nema pravedno suđenje u Haškom tribunalu, pošto su dvojica od trojice sudija koji sede u Veću, Alfons Ori i Kristof Fluge, Mladića već proglasili krivim u drugim predmetima, kada on uopšte nije imao šansu da se brani. Oni su izrekli osuđujuće presude Mladićevim podređenim oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, kao i Momčilu Krajišniku.

Lukić je ukazao da nijedan oficir Vojske Republike Srpske nije rekao da je Mladić davao nezakonita naređenja.

- Čak je i taj Momir Nikolić, kojem su ruke krvave do lakata, a napravio je dogovor sa tužilaštvom da mu se smanji robija a da za sve u Srebrenici okrivi Mladića, kazao je da nikada nije dobio naređenje za streljanja i ubistva - ukazao je Lukić. - Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, jer su iz nje Srbe napadale Orićeve snage. Ne poričemo da je tamo određeni broj ljudi ubijen zbog osvete lokalnog stanovništva ili od strane policije, ali Mladić to nije naredio i to je bilo kršenje njegovih naređenja. Takođe, nisu svi ubijeni na zločinački način i velika većina su bili vojnici Armije BiH. Mnogi su poginuli kad su kao zatvorenici u Kravici oteli oružje čuvarima i neke ubili. Prema istrazi muslimanskih vlasti - oko 6.000 vojnika je stradalo u proboju kolone, a tužilaštvo taj broj koristi kao nezakonito ubijanje. Pokazalo se i da su neki ekshumirani umrli i pre 1995. godine.

Mladićev branilac naveo je i da Sarajevo nije bilo nebranjeni grad, koji su Srbi granatirali i terorisali.

- U Sarajevu se nalazilo uporište muslimanske vojske izmešane sa stanovništvom, koja je izvela 28 ofanziva na srpske snage - kazao je Lukić. - Borbe oko Sarajeva nisu imale za cilj terorisanje. Dogovarani su i prekidi vatre, ali ih je Armija BiH stalno kršila. Gađanje njihovih snajperista sa nebodera i ispaljivanje granata iz kruga bolnica su bile veoma česte provokacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Gresni pop Milorad

09.12.2016. 12:57

Nadam se da je svima vise jasno cemu je sluzio Haski tribunal i koja je bila njegova primarana svrha. To je nista manje nego totalna satanizacija Srpskog naroda i opravdanje za sva zlodela i "humana bombardovanja " zapada.Srbi shvatite vec jednom da vam je jedini spas u slozi!!!!!!Da je Srbija neka drzava ona i nebi dozvolila da je belosvetska bagra blati i ponizava. Mada uzimajuci u obzir kako se u Srbiji dolazi na vlast takva verovatnoca je iskljucena

Kant

09.12.2016. 13:42

Trebali ste im spomenuti Siriju i ISIL, pa povuci paralelu sa onima koje su podrzavali u BiH. Ista matrica je u pitanju.

markan

09.12.2016. 14:30

Odbrana je trebalo još samo da doda da je sve ovo deo iste kuhinje koja Srbe hoće da predstavi kao genocidan narod.

zaliv.NET

09.12.2016. 16:21

Mladic je za mene heroj naseg naroda, castan general koji nije ubijao civile vec je cinio sve sta je u njegovoj moci da eliminise neprijatelja i zastiti svoj narod. Recimo iz Srebrenice su zene i deca evakuisani, postoje dokazi o tome, eliminisan je neprijatelj koji je zloupotrebljavao Srebrenicu kao zasticenu UN zonu....posle desetine upozorenja na koje su se UN oglusile on je jednostavno usao u Srebrenicu sto je bilo orkestrirano uz pomoz Alije Izetbegovica. Ziveo ti nama jos 100god generale

V.Petrovic

12.12.2016. 15:28

General Ratko Mladic je samo jedan posten oficir kome ne treba suditi, Mekenzi je jednom prilikom kazao da mu je 4 takva generala nebi bilo rata na planeti nigde.

Braco

12.12.2016. 22:06

Da General Mladic nije bio sputavan od strane politickih piona zapada Republika Srpska bi bila na 70% teritorije Bosne I Hercegovine. A ne 49%. On se borio za narod republike Srpske a politicari su se borili ko ce vise da svercuje I pravi dilove sa Muslimanima I Hrvatima.Sad ti isti kroje politiku u RS a General trune u zatvoru. Sto Srbin Srbina voli da zezne to niko ne radi bolje.