Leposavić, odbornici pokrenuli postupak za smenu Jablanovića

Odbornici skupština opštine Leposavić zatražili su od kosovskog ministarstva administracije i lokalne samouprave razrešenje gradonačelnika Dragana Jablanovića.

Na osmoj redovnoj sednici je usvojen zahtev za razrešenje, koji će biti upućen Ministarstvu administracije i lokalne samouprave u Prištini a u njemu se traži da ministarstvo preduzme sve zakonom predviđene mere i započne proceduru razrešenja gradonačelnika Leposavića.

Razlog za ovakvu odluku Skupština navodi samovolju Jablanovića koji, kako je istakao predsedavajući Skupštine Zoran Todić, krši zakon i ne poštuje odluke Skupštine opštine kao zakonodavne vlasti, prenosi RTV Mir iz Leposavića.

Jablanović nije prisustvovao sednici Skupštine opštine, a za usvajanje zahteva da se od ministarstva traži Jablanovićeva smena glasalo je 11 od 12 prisutnih odbornika, navodi ova televizija.

Jablanović je u izjavi za RTV Kim kazao da skupština opštine ne može da smeni gradonačelnika.

"To je mimo svakog zakona. Nigde ne postoji da Skupština može da razreši gradonačelnika. Jasno je objašnjeno kako se razrešava gradonačelnik, Skupština opštine nema nikakve mogućnosti", kazao je Jablanović.

Komentarišući razloge za njegovu smenu, među kojima su samovolja i kršenje zakona, Jablanović je rekao da sve to pokazuje da je jedna grupa odbornika samovoljna i da želi nešto mimo zakona.

Ovaj postupak pokazuje njihovu samovolju, istakao je Jablanović.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da su odbornici inicijativu za smenu Jablanovića pokrenuli u skladu sa zakonom.

"Zakon o lokalnoj samoupravi, Član 64.2. jasno definiše da ako ministarstvo odgovorno za lokalnu vladu smatra da su se ispunili uslovi za razrešenje gradonačelnika sa dužnosti može predložiti Vladi Kosova razrešenje gradonačelnika", rekao je Todić.

On je dodao da u skladu sa zakonom vlada takvu odluku može doneti za 30 dana.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova optužili su pre nekoliko dana Jablanovića za vođenje, kako su naveli, "antisrpske politike kao i da je njegov zadatak razbijanje jedinstva srpskog naroda na severu Kosova i Metohije".

Jablanović je te optužbe odbacio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво