Za život jedva 3.000 dinara

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 12. 2016. u 19:18

Milijana i Katarina Radojević iz grada pod Belicom će prezimiti na sigurnom

За живот једва 3.000 динара

JAGODINA - Bog uvek pošalje dobre ljude, da ti pomognu kada si u teškoj situaciji, a nama je to bračni par koji nam je omogućio da do 1. aprila boravimo u njihovom stanu... Posle mesec dana smrzavanja, privremeno imamo topli dom, mir i možemo da se okupamo - kaže Milijana Radojević (62) koja je sa kćerkom Katarinom (36) ostala bez krova nad glavom, jer su izbačene iz podstanarskog stana zato što više nisu bile u stanju da plaćaju kiriju.

Isprva su spavale u holu zgrade - preko stvari koje nisu imale kuda da odnesu - a kada je baš zahladnelo, uselile su se u neki izgoreli stan, bez struje i vode...

- Mesec dana smo svakodnevno stajale ispred opštine i vapile da nam neko pomogne, ali nikoga nije bilo briga za to što smo gladne i što nismo imale gde da spavamo. Inače, tokom poslednjih nekoliko godina smo se selile čak 25 puta, te neretko konačile na ulici ili u hodnicima bolnice, s obzirom na to da Jagodina nema prihvatilište za beskućnike - objašnjava Milijana.

Ona i njena ćerka Katarina su za bar privremeni krov nad glavom zahvalne porodici koju i ne poznaju, a ne zaboravljaju ni vlasnika jedne ovdašnje pekare koji im daje besplatan doručak. Inače, hrane se u Crvenom krstu, s obzirom na to da trenutno žive od samo 3.000 dinara. Od Milijanine penzije koja jedva dostiže 18.800 dinara novac se "skida" za izmirenje računa u prethodnom stanu i tako će biti sve dok ne izmire dug od 180.000 dinara.

Iako će Katarina socijalnu pomoć od 5.000 dinara početi da prima tek početkom naredne godine, dve nesrećne žene će bar stambenih briga biti lišene do proleća, ali su svesne da će od aprila ponovo morati da traže krov nad glavom.

Nažalost, više i ne znaju koga da mole da im obezbedi dom.

BRAVO

HUMANA porodica koja je beskućnice primila u svoj stan želi da ostane anonimna, napominjući da je Milijani i Katarini pomogla zbog toga što nije mogla da gleda kako neko dane i noći provodi na ulici, gde temperatura sve češće prelazi u minus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

mm

09.12.2016. 01:55

strasno, da primamo i kurte i murte migrante, a da svoje ljude izbacujemo na ulicu. i ono malo crkavice koje dobiju, drzava im otme. sramota!

Анти Антифа

09.12.2016. 09:58

Нема информације о ћерци,да ли је болесна.Али да 37 година могла би нешто да ради

sasaj

11.12.2016. 22:14

@Анти Антифа - Milijana je teško bolesna, operisala tumor, dok Katarina mora do kraja života da koristi terapiju.