Vučić roditeljima gardista: Vlada formira komisiju za slučaj Topčider

Premijer Aleksandar Vučić primio je u Vladi Srbije roditelje gardista nastradalih u kasarni na Topčideru 2004. godine, i obavestio ih da će Vlada doneti odluku o formiranju komisije koja će se baviti činjenicama u vezi sa ubistvom njihovih sinova.

Predsednik Vlade je, kako je saopššteno, izrazio saučešće članovima porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, i rekao da će nadležni državni organi ispitati sve činjenice u vezi sa tim tragičnim događajem na Topčideru.

Prihvatio je inicijativu pravnih zastupnika i članova porodica da Vlada Srbije obrazuje posebnu komisiju radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa njihovim stradanjem.

Otac Dragana Jakovljevića Janko je rekao novinarima da je susret protekao korektno i da će Vučić pomoći da se slučaj ubrza koliko može.

Otac Dražena Milovanovića Petar je zahvalio premijeru Vučiću što ih je primio i što će osnovati komisiju, uz nadu da će posle toliko godina saznati istinu.

Novinari su ga pitali da li je čuo izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja da su gardisti ubijeni zbog šverca oružja, a Milovanović je odgovorio da nije, ali da "ima mnogo mogućnosti i sigurno ima nešto što mi ne znamo".

Predsednik Vlade je roditelje i advokate primio zajedno sa ministrima policije Nebojšom Stefanovićem, pravde Nelom Kuburović i odbrane Zoranom Đorđevićem.

Do susreta je došlo nakon što je početkom sedmice novinarima u Beogradu predstavljena 3D forenzička analiza događaja u kasarni na Topčideru 2004. godine, kada su stradala dvojica gardista. Sudeći po toj analizi, oni su ubijeni.

Olgica Batić, pravna zastupnica porodica Jakovljević i Milovanović, prenela je novinarima da će u vladinoj komisiji biti zastupnici porodica, predstavnici ministarstava odbrane, pravde i unutrašnjih poslova, zatim višeg javnog tužilaštva i specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

"Dobili smo ohrabrujuće vesti, budući da nam je premijer Vučić saopštio da će upravo danas po sednici vlade, koja će biti vrlo skoro, biti doneta odluka o formiranju komisije koja će se baviti svim činjenicama", rekla je Batićeva novinarima u Vladi Srbije.

U ime porodica, njihova pravna zastupnica je zahvalila premijeru na današnjem prijemu i na razumevanju potrebe da se taj predmet u razumnom vremenu razreši.

"Očekujem da ćemo doći do odgovora, ma kakav on bio. Ako ne dođemo do potpune istine, bar da doprinesemo utvrđivanju nekih činjenica koje nisu bile poznate", istakla je Batićeva i dodala da porodice stradalih gardista i pravni zastupnici veruju u rad te komisije.

Podsetila je da su pravni zastupnici predložili saslušanje Vuka Jeremića, koji je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije, a na osnovu saslušanja bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge, koji je Jeremića označio kao lice koje mu je javilo telefonskim putem šta se desilo tog 5. oktobra 2004. godine.

Dodala je da su zato predložili da se saslušaju svi koji se pominju, i da ne vide potrebu za pravljenjem senzacije od toga.

"Predlog da se Jeremić sasluša smo predali još prošle godine", navela je Batićeva.

Nije htela da prejudicira bilo koga kao izvršioca ni nalogodavca, pošto to nije moguće u ovom trenutku, ali je navela da očekuje da će formiranje komisije doprineti pokretanju tog postupka, pošto nadležni organi nisu obavili svoj posao.

Navela je da je taj predmet u nadležnosti višeg javnog tužišlaštva.

"Poslednju informaciju smo dobili iz tužilaštva pre godinu dana, kada nam je saopšteno koje radnje su preduzete po našim predlozima. Nemamo nikakvu informaciju, niti obaveštenje da su preduzete dokazne radnje koje smo predlagali", navela je Batićeva.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво