Abe, prvi japanski premijer u Perl Harboru posle 75 godina

Japanski premijer Šinzo Abe biće prvi lider te zemlje koji će posetiti Perl Harbur 75 godina od napada na tu bazu koja je uvukla SAD u Drugi svetski rat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

18:11

Abe, prvi japanski premijer u Perl Harboru posle 75 godina
Foto: Gettyimages

Šinzo Abe, koji će ovog meseca u Perl Harbur doći zajedno sa odlazećim predsednikom SAD Barakom Obamom, rekao je da će to biti "poseta utehe za duše poginulih u japanskom napadu".

"Želim da pokažem svetu odlučnost da se strahote rata više nikada ne ponove," poručio je Abe.

Poseta Abea koja je planirana za 26. i 27. decembar, dolazi sedam meseci posle Obaminog obilaska Hirošime koja je stradala od američke atomske bombe 1945. godine.

Abe će održati poslednji sastanak tokom poseta Havajima sa odlazećim američkim predsednikom.

Obama je rođen na Havajima gde je sa porodicom često letovao tokom svog predsedničkog mandata.

Japanske snage napale su Perl Harbur iz vazduha 7. decembra 1941. godine sa željom da se uništi američka pomorska moć na Pacifiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: