Capital.ba

Azijske berze oslabile, evro zabilježio veliki pad

05.12.2016. / 13:39

TOKIO,Na azijskim berzama u ponedeljak su cijene akcija pale, dok je kurs evra prema dolaru zaronio na najniži nivou 20 mjeseci jer je italijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon poraza na referendumu o njegovim ustavnim promjenama. azijska berza

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,9 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,2 i 1,3 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijski ulagači su oprezni jer je italijanski premijer doživeo poraz na referendumu na kojem građani nisu glasali za njegove ustavne promjene.

Zbog toga je Renzi najavio ostavku, što će dovesti do produbljivanja političke nestabilnosti u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, opterećenom javnim dugom, i moglo bi dodatno uzdrmati bankarski sastav, koji je ionako pod pritiskom velikih loših kredita.

“Nije teško zaključiti da slede novi izbori i da bi oporba mogla preuzeti vlast u Italiji, a ona je u osnovi poručila da želi van iz Evropske unije ili evra ili oboje”, kaže Mark Wills, direktor u grupi State Street Global Advisors.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje snažno porasle, zahvaljujući dogovoru članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela skliznula 50-ak centi, na 53,99 dolara, nakon što je prošle nedelje skočila više od 15 odsto.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio 47 centi, nakon što je prošle nedjelje poskupio oko 12 odsto.

A na valutnim je tržištima evro pod snažnim pritiskom jer se očekuju problemi u evrozoni, nakon što su Italijani na referendumu rekli ′ne′ Renzijevom predlogu ustavnih reformi.

Kurs evra prema dolaru potonuo je jutros više od 1 odsto, na 1,0550 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,0505 dolara, najnižinivo od marta prošle godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra skliznula je 1,2 odsto, na 119,73 jena.

“Formiranje stabilne vlade moglo bi se u Italiji pokazati teškim poduhvatom, a bankarski bi sektor mogao biti pod pritiskom nerešenih problema s velikim iznosom loših zajmova. Uz to, postoji mogućnost otvaranja prostora za secesionističku političku stranku”, kaže Angus Gluskie, direktor u White Funds Management. Gdeinvestirati.com

Zbog naziranja novih problema u evrozoni, dolar jača prema evru, ali i ostalim valutama, pa je jutros njegov kurs prema jenu dostigao 113,65 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, skočio je jutros 0,7 odsto, na 101,49 bodova, pa je ponovno krenuo prema 102 boda, najvišem nivou od 2003. godine, koju je dostigao pre desetak dana. Gdeinvestirati.com

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!