Najnovije vesti
Vesti Svet
IZBORI U AUSTRIJI Pobeda Van der Belena, Hofer priznao poraz

IZBORI U AUSTRIJI Pobeda Van der Belena, Hofer priznao poraz

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobednik na današnjim predsedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

Aleksandar van Der Belen Foto: Brewtal Austria / youtube
Aleksandar van Der Belen
Aleksandar
Van der Belen i Norbert Hofer
Foto: Reuters
Aleksandar Van der Belen i Norbert Hofer

U ove rezultate nisu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema proceni instituta ARGE osvojiti ukupno 53,3 odsto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.

Glasovi pristigli putem pošte biće prebrojavani sutra od 9 časova.

Izlaznost na predsedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 odsto, a uz glasove putem pošte biće najverovatnije na 74 procenata.

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova pobeda nad Hoferom pobeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsednik svih Austrijanaca.

On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i "stare vrednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Evropski zvaničnici i političari članica Unije pozdravili su njegovu pobedu kao dobru vest za Evropu.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova pobeda nad protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji pobeda proevropske Austrije.

- Od početka sam se borio za Austrijanca koji je proevropski orijentisan - rekao je Van der Belen na televiziji, prenosi AFP.

On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i "stare vrednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rzkom da pobedi, te se zahvalio biračima na podršci.

"Dragi prijatelji! Hvala vam. Pružili ste mi fantastičnu podršku i ja sam beskrajno tužan što nije uspelo. Želeo sam da čuvam našu Austriju", napisao je Hofer i čestitao protivnicima na pobedi: "Aleksandru van der Belenu čestitam na uspehu i molim sve Austrijance da budu složni i da sarađuju. Svi smo mi Austrijanci, nezavisno od toga za koga smo glasali".

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

"Naravno da sam želeo nešto drugo", napomenuo je Štrahe.

On je čestitao Vand er Belenu na pobedi i izjavio da će poštovati rezultat i direktno se zahvalio Hoferu i njegovim brojnim biračima. Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobednik.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

Austrijanci su se, kako se čini, odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepela međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Trka za novog predsednika Austrije trebalo je da bude završena u maju, kada je Van der Belen pobedio Hofera sa manje od jedan posto razlike. Slobodarska partija nije priznala rezultat izbora tvrdeći da su zabeležene brojne neregularnosti.

Ustavni sud je odlučio da će izbori biti ponovljeni. Ponovljeni izbori bili su zakazani za oktobar, a zatim odloženi za danas zbog neispravnosti glasačkih listića.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 6,4 miliona austrijskih državljana. Glasačka mesta bila su otvorena od 08.00 do 17.00 po lokalnom vremenu.