Raste porez na udžerice, a za vile pada

Z. RADOVIĆ

03. 12. 2016. u 22:02

Pojeftinjenje kvadrata u elitnim naseljima, poput Dedinja i Senjaka, oborilo namete. Opravdanje je da je zbog manje tražnje opala cena luksuznih kuća

Расте порез на уџерице, а за виле пада

Shutterstock

GOTOVO svi građani će sledeće godine dobiti uvećane račune za porez, sem vlasnika vila i luksuznih kuća u prestonici, na Dedinju i Senjaku. Ovim nekretninama je, kako kažu u gradskoj Upravi javnih prihoda, pala cena, pa će biti privilegovani i nižim iznosima na uplatnicama.

Kaća Lazarević, stručnjak za nekretnine, smatra da je do apsurdne situacije, da žitelji elitnih delova grada, koji spadaju u ekstrazonu, budu pošteđeni poskupljenja, došlo zbog pogrešnih kriterijuma.

- Da bi odredili visinu poreza na imovinu u Upravi prihoda uzimaju vrednost tri prosečne prodaje na sličnoj lokaciji koje su se dogodile od januara do septembra - objašnjava vlasnica agencije "Kaća Lazarević nekretnine". - To mogu biti tri najbolje ponude, sa najvišim cenama ili tri najlošije, u zavisnosti od njihovih želja. Prosek cene kvadrata se množi brojem kvadrata svakog vlasnika i uz umanjenja na koja ljudi imaju pravo, dobija se konačna cifra. U jednoj ulici imate stanove čija je vrednost po kvadratu od 900 do 2.500 evra i sad od poreznika zavisi koje će nekretnine uzeti u obzir kada prave proračun.

Lazarevićeva smatra da metodologija obračuna mora da se promeni i da se prilagodi našim uslovima, odnosno da se uzima prosek cene svih prodatih kvadrata tokom devet meseci. Ona ističe i da nije tačno da je cena nekretnina na elitnim lokacijama pala, već tvrdi da je smanjena tražnja za ovim objektima, jer su skupi.

- Vile i luksuzne kuće koštaju od milion do pet i šest miliona evra, a za takve nekretnine trenutno nema kupaca - priča Lazarevićeva. - Ovakav porez na imovinu je i skup za naše ljude. U državama u okruženju vlasnici ne plaćaju porez na nekretnine u kojima žive.

A i funkcioneri koji skupe nekretnine na elitnim lokacijama iznajmljuju od države hteli bi očigledno da postanu njihovi vlasnici. Oni su, čini se, po drugi put pokušali da kroz nove propise "provuku" privilegiju za sebe. Jer, u Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada u članovima 153, 154 i delom u članu 152 stoji pravo na otkup stanova u javnoj svojini. Slično je bilo i pre godinu dana kada je predsednik Tomislav Nikolić odbio da potpiše Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije koji je omogućavao zakupcima ekskluzivno pravo na otkup državnih nekretnina.

Ministarstvo građevinarstva je, međutim, u petak oštro demantovalo natpise u medijima i najavilo ukidanje spornih članova. To što su ih uvrstili u predlog novog zakona pravdaju potrebom da se porodicama poginulih i povređenih pripadnika državnih organa, poput MUP, omogući stambeno zbrinjavanje.

Pomoćnica ministarke Jovanka Atanacković istakla je da državni funkcioneri, niti bilo ko drugi, neće moći da zloupotrebe zakon.

- Imajući u vidu ukupnu problematiku, po nalogu potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, sa spornim članovima, pre svega 153, neće se ići pred Skupštinu, oni su izbrisani iz predloga zakona - rekla je Atanackovićeva. - Namera ministarstva, kad je reč o tim članovima, jeste da se ispravi nepravda koja je Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine iz 2009. naneta porodicama čiji su članovi, kao pripadnici državnih organa, poginuli ili bili povređeni na dužnosti. Pošto je ovo veoma osetljivo pitanje, odlučili smo da još jednom proverimo sve činjenice, kako se ne bi dogodilo da neki funkcioner dobije pravo koje je bilo namenjeno nekom drugom.


DRŽAVA NE ZNA KOLIKO IMA

KOLIKO tačno nekretnina država ima, još se ne zna, jer ne postoji evidencija u kojoj su obuhvaćeni i stanovi koji su u vlasništvu lokalnih samouprava. Bilo je predviđeno da svi gradovi i opštine do oktobra prijave Direkciji za imovinu šta sve imaju u vlasništvu, ali pošto nisu bili ažurni, rok za upis u registar je produžen do decembra 2017. godine. I sa imovinom kojom raspolaže DIPOS je slična situacija. Spominju se brojke od 161 vile, 30 poslovnih prostora, oko 200 stanova i oko 60 garaža, ali se ne zna ni koliko ih tačno ima ni ko su sve njihovi zakupci. Ove nekretnine su izdavane u velikoj tajnosti i bez javnog nadmetanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Don

03.12.2016. 22:23

Zašto da podižete porez pa ja jedva preživim mesec.Najbolje da svi pocepamo rodni list i kud koji mili moji ....

Besposlen

03.12.2016. 22:45

Logična stvar u zemlji čudesa! Hajmo sada uvesti porez na bicikle, sanke, skije,rolere... a osloboditi poreza džpove,limuzine i jahte jer im je opala prodaja

Zoran

03.12.2016. 22:48

25.01.2017 odlazim za Australiju I sad mi bas uopste nije krivo sto napustam zemlju ovo je prevrsilo svaku meru.

Francesco

03.12.2016. 23:40

@Zoran - Čisto da te obavestim da ćeš i u dalekoj Australiji plaćati porez na imovinu (mislim kad je stekneš jednog lepog dana za nekih 30 godina). Do tada, ako misliš da živiš kao podstanar naplaćaćeš se kinte i kinte jedino ako ne misliš da boraviš među kengurima i koalama. Srbija je odlukom većine da se SFRJ rasturi i spali u cilju uvođenja "demokratske republike" postala, barem na papiru, kapitalistička država u kojoj su, kao i u svakoj drugoj, jedino plaćanje poreza i smrt obavezni.

sin Slaviša

04.12.2016. 00:57

@Zoran - Mozda ti sada uopste nije krivo sto napustas zemlju, ali ce ti jednog dana puno stvari biti jasnije. Nesto ti je naveo Francisko. Medjutim, pored placanja raznih poreza u Australiji, ima jos toga sto ce te tamo razocarati...

Neko tamo

04.12.2016. 02:05

@Zoran - Mislis da u AUS teče med i mleko. Naplaćaćeš se ti ovakvih nameta pa puta deset. U svakoj državi se budžet puni na isti način. Po ledjima radnika. Kako god, dobro došao od januara i srećno. Poz iz AUS.

Zoran

04.12.2016. 05:50

@Zoran - Evo jos jednog Zorana, ali 17 godina u Americi. Ne zelim ni da ti velicam Zapad ni da ti ga kudim, reci cu ti sta stvarno da ocekujes. Ovde deru sa porezom bez obzira sto cene kuca pale. To njih ne interesuje. Da ce ti biti lakse da placas, hoce, ali ne ocekuj brda i doline Dosta zavisi sta si zavrsio i kako si ziveo u Srbiji. Ako si imao stan svoj, a zanimanje ti nije neko za Zapad, neces mnogo da skocis. Ako ti je zanimanje BAS dobro(lekar, programer,...), bice ti dobro.

Ideš u uređenu državu

04.12.2016. 08:03

@Zoran - iz uneređene države... videćeš razliku. Samo zbog toga bih otišao. Sve najbolje.

Gille

04.12.2016. 16:54

@Zoran - Slavisa sine, pa ne ide on u Australiju da bi placao manji porez, nego da zaradi i da ima od cega da ga plati, a jos i da mu ostane, dok cemo mi placati daleko manji porez, poceti da skapavamo sa onim sto ostane, ako uopste budemo mogli da i to da zaradimo.

gox

05.12.2016. 12:18

@Zoran - Zivim u australiji 17 godina , otplatio sam kucu i ne placam nikakav porez na imovinu. Znaci mora da si to napisao onako bezveze.Niti ja placam niti bilo ko porez na imovinu. Placa se tzv council ili ti odvoz smeca odrzavanje travnjaka itd. A kome je lepo u srbiji neka tamo ostane. Ovde je po meni zivot uludo porediti sa srbijom.

gox

05.12.2016. 12:24

@Zoran - Mogu se razocarati samo paraziti koji misle da zive na racun drzave, a ako si vredan i plus ako vredis nesto imaces zaista dobar zivot. Osim ako ti nedostaju splavovi, soraje , turbo folk itd ,onda ces se bogami razocarati

neboja

03.12.2016. 23:13

Porezom na imovinu je ukinuta privatna svojina ! Ako ja moram za nesto sto je moje nekom da placam da bi to ostalo moje je cist mafijaski reket.Ja svoju imovinu ne izdajem da bih placao porez ja u noj zivim.

kataklinger

03.12.2016. 23:25

koliko tacno nekretnina imaju ne znaju, kome su izdavali... ni to, ali zato znaju sta vi pisete po netu, sta jedete, gde pazarite, sa kim se vidjate, sta posedujete, koliko vam je dug,.... pa sta je bre ovo? 1948.?

Novosadjanin

03.12.2016. 23:30

A u Novom Sadu, na Telepu, kuce pretvarane u dvorce, dozidjivane, dogradjivane. Porez placaju za jednu etazu a imaju po tri sprata. Plus bazene, saune. Sve to iza zidina da se ne vidi.

Горан

03.12.2016. 23:56

Све код нас пролази к'о 'ладна вода, ничему се не супротстављамо! Зашто би се они другачије понашали кад ми ћутимо!

Miodrag Flora Vrsac

04.12.2016. 03:12

"Raste porez na udžerice, a za vile pada" Udzerica ima mnogo mnogo vise,znaci i vise love....!!!!

narod

04.12.2016. 07:30

samo je tačno da je stala prodaja tih skupocenih vila inače cena nije pala,znači sada će sirotinja plaćati i uvećanje a ovima će skidati,pa većeg pokvarenluka nema u okolini.

Сава

04.12.2016. 08:16

Који апсурдни критеријум за обрачунавање пореза!Зна се да углавном приликом преноса власништва некретнина права цена се умањује и уписује се минимална цена како би се платио мањи пренос и порез.Дали је могуће да код нас тако нестручна лица доносе законе?Или они то раде намерно пошто се врши притисак на њих од тих власника или су и они сами власници неке од тих вила.Друго објашњење немам.Опет терет на сиротињу.

p

04.12.2016. 08:45

"sad od poreznika zavisi koje će nekretnine uzeti u obzir kada prave proračun." - ne, nego od ovaca koje placaju i ne bune se

Младен КГ

04.12.2016. 09:03

Порез на имовину куће,станове,викендице би требало законом укинути из простог разлога што сви ми који смо градили куће и станове ми смо од својих уста и своје деце одвајали и притом увек плаћали све порезе и доприносе, прво око накнада за добијање грађевинских дозвола, комуналија и др. значи да нам је држава дебело наплатила раније порез на промет а сада ПДВ, па по чему да нам наплаћује и порез на имовину,чиме смо ми на неки начин и кажњени.Овај порез не плаћају наши суседи и у ЕУ,чему изузетак

nenad

09.12.2016. 10:17

@Младен КГ - Placa se porez i te kako u zapadnoj Evropi ,desetina plate ti ode samo na porez u Engleskoj i ako ne platis pokupe ti sve iz kuce

ja sam mnogo kasno shvatio

04.12.2016. 09:15

Razliku izmedju"drzavnog"i"ne drzavnog"sluzbenika,cinovnika,radnika itd.Ne iz gluposti!Nego zato sto sam bio ubedjen da nema razlike!U ovom clanku definitivno shvatam sve moje zablude.Jednu bas narocito!?Naime,nije isto i pri umiranju,za koga gines ili bivas povredjen?I tu ima razlike.Velike.Znaci da u"Drzavi"ima drzave i"i drzavno preduzece"sa svim granama delatnosti.I oni su"drzavni".Njima sve mora da se obezbedi.Svi ostali su"ne drzavni"i imaju pravo da za sve,drzavi,placaju kiriju!I za smrt?

Tihi

04.12.2016. 09:39

Bravo!Ovo je podrska vlade siromasnom stanovnistvu da prezivi. Katastrofa. Drzava nezna koliko cega ima, ali zato dalazi inspekcija u male gradove da popise sta mi imamo kako bi oporezovala.Opet sirotinja na tapetu i harac,da bi velika gospoda na Dedinju bila oslobodjena placanja.i sutra mogli da te drzavne vile prodaju za koji milioncic.Bedno i ponizno.Koji je sledeci harac-struja jer su poslovni ljudi ojadili EPS, iz drzavne banke nestalo zlato ma sta seljak zna sem da poturi grbacu.Kradu svi

zaprepascena

04.12.2016. 12:06

Nekada su se nekretnine bodovalepremaspecifikacijielemenata tj.konfora,lepote,infrastrukture u zgradi(lift,centr.grejanje) a sada je vaznoi samo gde se nalazi.Na porez je uticao i borj izdrzavanih osaoba,dece,a sada ni toga nema. Vi iz drzave promenite zakon i prilagodite porez realnom stanju nekretnine!

Mile

06.12.2016. 12:17

Porez vlasnicima na nekretnine je haraclija ua uvecanje tiranija? time ce samo proterati interesovanje ljudi za stanovima.Prodavace ovde i kupovati vani, sto je normalno ?Vlast u Srbiji nezna da vodi politiku poreza ,,vec otimanja?Njima buzdet raste otimajuci od gradjana?