Lažni džek sa KiM za elitu na Kopaoniku

I. RADULOVIĆ

03. 12. 2016. u 20:00

Kako je radila banda falsifikatora pića iz Leška na Kosovu. Vrednost pronađene robe i mašina veća od 20.000 evra

Лажни џек са КиМ за елиту на Копаонику

U TAJNOJ fabrici falsifikovanih pića u prizemlju porodične kuće u selu Banovići kod Leška, podno Kopaonika, nastajale su verne kopije najpoznatijih viskija, vina i rakija, a među njima i "gorki list", koji su i sami falsifikatori nosili na analizu i ustanovili da se svega dva odsto razlikuje od originala! Vrednost pronađene robe i mašina iznosi više od 20.000 evra, a neposredno pre hapšenja bila je spremna isporuka na Kopaonik od pedeset kartona "džek danijelsa".

Tragom falsifikovanog pića koje su pronašli u jednom magacinu u blizini Leška, kosovska policija otkrila je posao koji se razvio u naizgled primitivnoj punionici. Uhapšen je V. B., koji je nakon izjave u policiji pušten da se brani sa slobode, a policija traga za još jednom osobom.

Posao i receptura su bili odlično razrađeni. U prizemlju kuće policija je pronašla mašine za sečenje i lepljenje etiketa, punjenje i zatvaranje flaša, dozatore i mešače, kao i jednu potpuno novu mašinu koja još uvek nije upotrebljena. Prilikom pretresa objekta zaplenjeno je oko 1.200 litara raznog alkoholnog pića, čepova, akciznih markica i etiketa, kao i kartonska ambalaža...

Dobru recepturu koja je obećavala verne kopije najpoznatijih pića pratila je uigrana šema trgovine, kako nezvanično saznajemo, usmerena pre svega na tržište Kosova i Metohije. U ambalaži koju su, kako se pretpostavlja, nabavljali u Čačku za 500 dinara po flaši i koju su ilegalno unosili na Kosmet, falsifikatori su punili viski "džek danijels" i "balantajn" koji su kasnije prodavali oko 8 evra po flaši. Povećana tražnja, s obzirom na to da je vrema krsnih slava, bila je i za vinom pa su iz ove punionice izlazila i falsifikovana vina "ždrepčeva krv", "medveđa krv" i tikveška "smederevka". Svoj posao, za koji se pretpostavlja da su radili oko godinu dana, falsifikatori su upotpunili i kopijom takovske "viljamovke" kao i rakije od dunje proizvođača "Milić" koja se u prodavnicama nudila između 850 i 1.000 dinara.

Originalni čepovi i akcizna markica Republike Srbije sa falsifikovanim brojevama odavali su utisak da se radi o originalu, a nesmetan rad falsifikatorima omogućilo je i to što dosad nije zabeležen i prijavljen nijedan slučaj trovanja pomenutim pićima.

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZA

Ono što zabrinjava jeste da još nisu poznate laboratorijske analize pomenutih alkoholnih pića koje se i u petak nudilo sa rafova pojedinih prodavnica u Kosovskoj Mitrovici, iako je iz Kosovske policije saopšteno da će sve količine falsifikovanog pića biti oduzete i povučene iz prodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kozara

03.12.2016. 22:07

@Monarch Highlander - Pa sve je lažno,ne samo piće,najtužnije je što je hrana lažna i opasna za upotrebu,čak i ona za djecu...Sve to rade,bratski rade Srbi,Hrvati,Bošnjaci,Albanci,svi...kod njih nema podjela,dijele samo lovu i narod...