Bivši direktor EPS Snabdevanja: Niko nije dodavao decimale za struju

M. L. J.

03. 12. 2016. u 11:45

Dragan Jeremić, kog je unutrašnja kontrola nezvanično označila kao glavnog krivca, o aferi u ovom preduzeću. On kaže da je, povećao udeo EPS na tržištu za 10,07 odsto

Бивши директор ЕПС Снабдевања: Нико није додавао децимале за струју

Dragan Jeremić

NITI me bilo ko sumnjiči, niti ima bilo šta pogrešno, nezakonito, ili na štetu EPS, u metodologiji koju sam ja doneo. Kao što nije bilo nikakvog mog učešća u navodnoj aferi, a verujem da ni same afere nije ni bilo.

Ovako Dragan Jeremić, bivši direktor "EPS Snabdevanja", kog je unutrašnja kontrola nezvanično označila kao glavnog krivca za aferu sa prekrajanjem decimala u EPS, odgovara na optužbe poslednjih dana. On kaže da s njim MUP, niti bilo ko iz ove kontrole EPS, nije do sada kontaktirao u vezi sa spornim poslovima.

- Uveren sam da nikakva afera ne postoji, da niko nije dodavao nikakve decimale da bi omogućio konkurenciji pobede na tenderima - kaže Jeremić. - Mogu samo da pretpostavim koji bi bili motivi onih koji lansiraju ove, po mom uverenju, izmišljotine. Dok sam ja bio direktor "EPS Snabdevanja", a to je bilo od februara 2015. do kraja januara 2016. godine, sasvim pouzdano znam da je "EPS Snabdevanje" pobedilo na skoro svim tenderima na kojima je učestvovalo, i da se udeo na komercijalnom tržištu povećao za 10,07 odsto, i to upravo zahvaljući metodologiji koju sam ja uveo.

Jeremić još dodaje da od kraja januara 2016. godine nije ni na koji način učestvovao u postupcima pregovaranja i učešća na tenderima na komercijalnom tržištu.

- Od aprila ove godine radim na radnom mestu rukovodilac zajedničkih projekata na nivou "EPS grupe" i "EPS Snabdevanje" za upravljanje rizicima, i nemam apsolutno nikakvih uticaja ni postupak prodaje na komercijalnom tržištu - tvrdi on. - Nedavno su objavljeni podaci da je tek u poslednjem kvartalu 2016. godine, kada ja dakle nisam imao apsolutno nikakvo učešće, došlo do toga da je 169 kupaca iz javnog sektora prešlo kod konkurencije.

TRŽIŠTE ODGOVORNO

- NIJE mi poznato da li je neko iz EPS u tom periodu konkurenciji odavao tajne pa su zato drugi prodavci pobeđivali na tenderu, ali imam sve razloge da verujem da se to nije događalo - misli Dragan Jeremić. - Logično je da se nakon otvaranja komercijalnog tržišta dogodi da i neko drugi osim EPS pobeđuje na tenderima i da će se postepeno udeo EPS smanjivati.

CENOVNICI

U PETAK su "Novosti" pitale EPS hoće li promeniti spornu metodologiju za obračun cena koju je uveo Dragan Jeremić, pošto je ona još važeća i zbog koje je smenjeno 15 rukovodilaca. Do zaključenja izdanja za subotu nismo dobili odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

milivoje

03.12.2016. 17:06

Naravno, ko kaze da ste dodavali nule totalno je neposten i izmislja. A i dobro ako je neka nulica presla slucajno u devetku, pa se posle ispravila na nulicu ponovo, to je sve za ljude. Samo udri i ne beri brigu.

Epsovac

04.12.2016. 12:36

Ko to namerno zamenjuje teze u vezi EPS? Po pravilu, se nađe jedan krivac za medije, a o pravom poslovanju i kriminalu ni reči. EPS je najveća krava muzara raznim mešetarima, smutljivcima, državnim doživotnim direktorima (institut Nikola Tesla) i fantomskim privatnim firmama koji ga nesmetano čerupaju kroz krimanalne ugovore na kojima se nalaze tzv. konzorcijumi koji obavezno sadrže po nekoliko privatnih firmi preko kojih se uzimaju milionski procenti i pere novac koji potom volšebno "nestaje".

Anastas Jovanovic

04.12.2016. 12:42

Preko privatnih preprodavaca vrsi se price gauging, tj dizanje cena i spekulacije razlicitog tipa. Kalifornija je zbog privatizacije i preprodaje struje gotovo stala neku godinu unazad. U zemljama gde je drzava vlasnik sistema to se ne desava. Primer je Kanada ,voda i struja su u drzavnom vlastnistvu kao vitalni interes zemlje i ne moze svako da mesetari sa onim od cega zavisi ekonomija i dobrobit stanovnistva. Ovi recepti koje neko servira nama su da bi nam ukrali privatizacijom vitalni sistem!