Država pomaže kupovinu stana sa 20.000 evra

Nemačka vlada donela je odluku da subvencioniše kupovinu nekretnine sa 20.000 evra.
Vlada je smanjila i kriterijume za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u onim delovima u kojima to dosad nije bilo moguće. "Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je da približimo pojmove rada i stanovanja i stvorimo uslove za stanogradnju", objasnila je ministarka gradnje Barbara Hendriks nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.
 
U tzv. urbanim područjima biće sniženi neki uslovi, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima. Dalji element podsticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 evra za porodice koje nameravaju da grade ili da kupe nekretninu. Subvencija je predviđena za porodice s godišnjim primanjima do 70.000 evra.
 
Kako je ministarka Hendriks objasnila, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom finansija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.
 
Dolaskom velikog broja izbeglica, ali i useljenika iz svih delova Evropske unije, u Nemačkoj se poslednjih godina povećao problem nedostatka stanova, posebno stanova za građane sa slabijim primanjima. Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), procenat građana koji žive u sopstvenoj nekretnini, koji u Nemačkoj iznosi 52 odsto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižim je u Evropi. 
  • VM

    05.12.2016 09:02
    Zdravo za gotovo
    Porucujem svima da ne uzimaju ove informacije 'zdravo za gotovo'. Kada se govori o zaradi u nemackoj onda je to bruto (bez poreza, zdravtvenog osiguranja i sl.). Znaci ovih 70.000 mozes u najvecem brojuu slucajeva prepoloviti, znaci 35.000 eur.
    Naravno, jos uvek je to mnogo veca zarada nego u srbiji ali ne zaboravite cinjenicu da za ovih 20.000 eur subvencije u npr Minhenu mozete danas kupit 3-5 kvadrata stana.

  • Nervirach

    03.12.2016 12:14
    Taj truli zapad. Nista ovo ne valja, hrk, ajd u Rusiju.
  • The Lalosh

    03.12.2016 11:42
    @dak
    Prošetaj da vidiš šta imaju što mi nemamo. Počni od obrazovanja, radnih navika i poštovanja sunarodnika...
    Mi imamo sve ostalo. Stručnjaci smo za sve i ništa. Sve znamo i umemo, samo ne umemo da rešimo zagonetku šta oni imaju što mi nemamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.