Srbi sa severa KiM prekinuli saradnju sa Kforom

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova saopštili su da su prekinuli saradnju sa Kforom, jer je premijeru Kosova Isi Mustafi danas omogućeno da mimo njihove volje nakratko dođe na sever Kosova. Kfor je izrazio žaljenje zbog toga što, kako navode, predstavnici opština sa severa Kosova nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svečanom otvaranju mosta.

Mustafa je išao na otvaranje novog mosta na putu Zvečan–Leposavić, preko reke Bistrice, koji su za 400.000 evra napravile srpske i albanske firme s Kosova. Srbi su pokušali da spreče njegov dolazak tako što su blokirali put.

Predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ocenili su da je, time što je podržao Mustafinu posetu, Kfor "prešao tanku liniju koja deli mirotvorce od okupatora" i "stao na stranu politike", i kažu da su oni zato izgubili poverenje u tu službu.

U saopštenju se tumači da je današnji "provokativni vojno-politički manevar Kfora napravljen u nameri da se naruše odnosi, izazove strah i nespokojstvo među Srbima severno od Ibra".

Predstavnici četiri opštine su poručili da se "srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ne može oružjem nametati politička realnost".

Kfor je večeras izrazio žaljenje zbog toga što, kako navode, predstavnici opština sa severa Kosova nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svečanom otvaranju mosta na Bistrici, ukazujući da će taj most biti od velike koristi za razvoj njihovih zajednica.

U saopštenju Kfora navodi se da mostovi predstavljaju najmoćnije simbole povezivanja, saradnje i harmonije kao i da povezuju ljude, otvaraju trgovinske rute i donose prosperitet i toleranciju.

Kfor će, kako se dodaje, nastaviti da radi u korist svih građana Kosova, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ranije danas novinarima rekao da je Isa Mustafa migrantskom rutom prošvercovan kroz šumu na sever KiM, na teritoriju između opština Zvečan i Leposavić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво