Najnovije vesti
Vesti Srbija
OTKRIĆE NA JUGU SRBIJE Pronađeno pet utvrđenih gradova iz 6. veka u okolini Kuršumlije

OTKRIĆE NA JUGU SRBIJE Pronađeno pet utvrđenih gradova iz 6. veka u okolini Kuršumlije

Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je pet ranovizantijskih utvrđenih gradova na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje u krugu od svega dvadesetak kilometara.

PROKUPLJE iskopavanja arhiva 1 foto lj. mitić Foto: Lj. Mitić / RAS Srbija
PROKUPLJE iskopavanja arhiva 1 foto lj. mitić
U istraživanju učestvuju arheolozi iz Prokuplja i Beograda
Foto: Lj. Mitić / RAS Srbija
U istraživanju učestvuju arheolozi iz Prokuplja i Beograda

Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog prokupačkog muzeja, kaže da su istraživanja obavljena u okviru projekta "Arheološko nasleđe Kuršumlije" koji je trajao nepunih mesec dana i ove godine se realizuje četvrti put.

- Trebalo bi otkriti zašto je sazidano toliko utvrđenih gradova na malom prostoru. Ove godine bavili smo se područjem izvorišta Toplice prema Kopaoniku i obišli petnaestak sela, Trećak, Babicu, Štavu, Vlajinu selovu, Sagonjevo, Ljutovo... Ono što se na prvi pogled vidi su ostaci utvrđenja i veliki broj crkvišta. Sudeći po konfiguraciji, ova utvrđenja su ranovizantijska, što ukazuje da se u to vreme šestog veka na ovom području intenzivno živelo - kaže Kuzmanović Cvetković.

Ona pojašnjava da ranovizantijski gradovi ukazuju da ovo područje ima i svoju srednjovekovnu fazu jer je, kako podseća, Stefan Nemanja živeo neko vreme u Kuršumliji.

Ekipa koja je obavljala ovogodišnja istraživanja u selu Žuč pronašla je tri olovne poluge koje su sad u Narodnom muzeju u Nišu.

Foto: Lj. Mitić / RAS Srbija

- Može se reći da je ovo tek početak izučavanja prošlosti Kuršumlije koje će se nastaviti i naredne godine - tvrdi Kuzmanović Cvetković.

Istraživanja koja će se nastaviti i sledeće godine finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Turističko preduzeće "Planika" iz Kuršumlije. Pored Julke Kuzmanović-Cvetković, ekipu su činili dr Emina Zečević iz Narodnog muzeja iz Begrada, koja je i vođa ekipe, Slobodan Fidanovski, kao i arheolog Milan Savić.

Neophodna dalja istraživanja

Arheolozi su tokom istraživanja evidentirali 140 lokaliteta iz različitih vremenskih epoha. Kažu da novootkriveni srednjovekovni gradovi, ali i druge lokacije, zahtevaju arheološka iskopavanja kako bi se došlo do preciznijih podataka i potvrda da li je reč o višeslojnim lokalitetima sa fazama iz starijih epoha. Oni ocenjuju da detaljnija istraživanja mogu doneti neočekivane rezultate.