Nađeni ostaci pet gradova iz 6. veka!

D. ZEČEVIĆ

29. 11. 2016. u 07:19

Značajna otkrića arheologa iz Prokuplja i Beograda na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje. Pronađena utvrđenja ranovizantijskih gradova, koji svedoče o bogatom životu ovog područja

Нађени остаци пет градова из 6. века!

Sa jednog od ranijih iskopavanja prokupačkih arheologa

TIM arheologa prokupačkog Narodnog muzeja "Toplica" i Narodnog muzeja iz Beograda, koji su obavljali arheološka istraživanja na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje, otkrio je ostatke utvrđenja pet ranovizantijskih gradova.

Po rečima Julke Kuzmanović Cvetković, arheologa prokupačkog muzeja, istraživanja su obavljena u okviru projekta "Arheološko nasleđe Kuršumlije", koji je sproveden od 1. do 25. novembra, četvrti put zaredom.

- Ove godine bavili smo se područjem izvorišta Toplice prema Kopaoniku i obišli petnaestak sela: Trećak, Babicu,Štavu, Vlajinu Selovu, Sagonjevou, Ljutovu i druga... S obzirom na to da su sela opustela, teško je naći veće slojeve gradova, ali ono što se na prvi pogled vidi jesu ostaci utvrđenja i mnogobrojna crkvišta u selima Babica, Seoce, Štava i Vlajina Selova. Sudeći po konfiguraciji terena, ova utvrđenja su iz ranovizantijskog perioda, što ukazuje da se u šestom veku na ovom području intenzivno živelo.

Dok pojašnjava da ovo područje ima i svoju srednjovekovnu fazu, jer je Stefan Nemanja jedno vreme živeo u Kuršumliji, naša sagovornica napominje da je ekipa arheologa u selu Žuč pronašla i tri olovne poluge, koje se sada nalaze u Narodnom muzeju u Nišu.

- Može se reći da je ovo tek početak izučavanja prošlosti Kuršumlije, koje će se nastaviti i naredne godine - napominje Julka Kuzmanović Cvetković, i dodaje da su ovogodišnja istraživanja, pored prokupačkog i beogradskog Narodnog muzeja, pomogli i opština Kuršumlija i preduzeće "Planinka".

Pored arheologa iz Prokuplja, u ekipi istraživača bili su doktor Emina Zečević, iz Beograda, kao vođa tima, uz magistra Slobodana Fidanovskog i Milana Savića.



JERININI GRADOVI

- SLUŠAJUĆI legende o Prokletoj Jerini i zidanju Smedereva, narod je građevine nepoznatog porekla, poput ovih koje smo pronašli nedavno, nazvao Jerininim gradovima. Jer, poznato je da je bila Grkinja, žena Đurđa Brankovića, koja je zidala smederevski grad, što sigurno nije bilo lako, kao što nije bilo lako ni podići gradove na brdima. A pošto su ti gradovi bili pusti, kada su Turci osvojili ovo područje, svako od utvrđenja, koja su kasnije služila kao majdani za kuće, nazivano je Jerinin grad - objašnjava Julka Kuzmanović Cvetković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije