Nedostaju radnici u tekstilnim pogonima

M. NIĆIFOROVIĆ

25. 11. 2016. u 07:48

Nevolje novopazarskih proizvođača džinsa koji su se izborili za tržište. Kvalifikovani krojači radije u inostranstvu rade teže poslove

Недостаjу радници у текстилним погонима

Među tekstilcima nema puno mladih i kvalifikovanih

NOVOPAZARSKIM proizvođačima džinsa trenutno nedostaje bar 1.000 radnika, a najtraženiji su šivači, krojači i modelari. Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, džins-pogoni rade sa polovinom kapaciteta (svaka druga mašina stoji), pa su ozbiljno ugroženi i neki izvozni poslovi.

Iz Asocijacije (klastera) tekstilaca ASTEKS upozoravaju da mladi i nezaposleni, kojih je u Novom Pazaru oko 25.000, vole da biraju poslove i, uglavnom, neće za mašinu. Iskusniji, u potrazi za boljom zaradom, odlaze u inostranstvo, gde samo retki nalaze posao u struci, dok se većina odlučuje za građevinu, gde su poslovi mnogo teži, ali je zarada višestruko veća.

- Preživeli smo mnoge "bure i oluje", imamo vrhunsku opremu i iskustvo, napravili smo svoje brendove i osvojili tržište Rusije i mnogih zemlja na Istoku, ali i u Evropskoj uniji. Sada kada nam iz sveta stižu nove i sve veće porudžbine, ne možemo da ih realizujemo, jer nemamo dovoljno obučenih i kvalifikovanih radnika. Problem nije nov, traje već godinama, neke stručnjake ne možemo da obezbedimo, iako im nudimo stupendije i siguran posao posle studija - žali se Tigrin Kačar, vlasnik ugledne dečije džins-konfekcije "Stig" i jedan od osnivača i čelnika ASTEKS-a.

ITALIJANI PROPALI, TURCI OPREZNI PRE godinu dana u naselju Bele vode pogon je otvorila italijanska firma "Moda kompanija", koja je trebalo da uposli 330 radnika, ali su sakupili jedva 60. Posle nekoliko meseci prestali su sa radom, tvrdeći da nemaju kvalifikovane radnike, a ovi su se pak žalili na male i neredovne plate. Iako su obećavali, tekstilci iz Turske nisu došli u Novi Pazar, već pogone radije otvaraju u Leskovcu i drugim gradovima, delom zbog blizine auto-puta, a i zbog straha da ovde neće imati dovoljno potrebnog kadra.

Obrazovanje nije pratilo potrebe novopazarskih tekstilaca, pa se, kako ističe Kačar, školuje kadar za koji se zna da neće moći da nađe posao.

- U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i ovdašnjom Srednjom školom za dizajn tekstila, krenuli smo u pilot-program dualnog obrazovanja. Učenici, istovremeno, idu u školu i na praksu u ovdašnjim pogonima, pa se nadamo da ćemo za koju godinu imati kvalitetne tekstilce, a mladi siguran posao - poručuje naš sagovornik.

U ASTEKS-u napominju da vredni tekstilci mesečno mogu da zarade 500 evra i više, međutim, neki od njih, koji su napustili posao i odlučili se za "put u Evropu", tvrde da su zarade mnogo manje i da se često radi "od jutra do mraka".

Do pre desetak godina u Novom Pazaru je radilo 400 manjih i većih tekstilnih pogona, a danas ih je oko 200. U klasteru tekstilaca ih je 150 i zapošljavaju 6.000 radnika. Mnogi su u vremenu krize propali, opstali su samo najjači i neki upošljavaju više stotina radnika i uspevaju da se nose sa iskusnijim Italijanima, Grcima, Česima i Turcima... Gotovo svi imaju prepoznatljive brendove i niko se, osim u retkim slučajevima, više ne bavi falsifikovanjem poznatih svetskih marki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

BG

25.11.2016. 08:20

da, male su plate i zato jer imaju veliku mrezu svojih prodavaca po celoj Srbiji. Pijace, buvljaci vasari....tu su nacickali tezgu do tezge, tu su zaposlili cele familije, i maloletnu decu, cene im i nisu bas puno jevtinije nego u radnjama, kad im spomenes da malo spuste cenu pa uz jos kupovinu vise artikala oni se "prave Tose". Radije ce celi dan sedeti na kisi, ili jakom suncu pa makar nista prodali.Takva roba je i na zapadu jevtinija nego kod nas !

ssw

25.11.2016. 08:37

Budite normalni vlasnici firmi pa platite radnike kako treba i ne izivljavajte se na njima terajuci ih da rade 12 sati dnevno. Vlasnici firmi voze najnovije mercedese a radnicima neredovna 170 evra plata. Bezobrazan si kada kazes da ljudi biraju poslove a nece kod vas. To kod vas nije posao vec robovlasnistvo.

Jo

25.11.2016. 08:40

preziveli ste "bure i oluje" jos samo da naucite da cenite radnika i posteno ga platite i na knju ste ;-)

Eeeee

25.11.2016. 09:14

podigneš platu na 500€ i ne fale ti radnici izvoz cveta i svima dobro ali pošto su vama vučićeve plate od 200€ kao sveta krava daće bog da nemate radnika ni koliko sad imate

svetlo na jugu

25.11.2016. 09:58

tako je bre, bravo pazar! pametni ljudi, nece da rade za 150-200 evra! povecajte plate ima odmah da se pojave!