Dan Kopnene vojske i pešadije proslavljen u Nišu

M. Kostić

19. 11. 2016. u 14:08

Pripadnici Kopnene vojske Srbije se danas u Nišu, povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana pešadije prikazali naoružanje i i predstavili svoje veštine

Дан Копнене војске и пешадије прослављен у Нишу

Foto M.Kostić

Niš- Povodom Dana Kopnene vojske na pet lokacija u Nišu ojska Srbije je prikazala deo opreme i sposobnosti komandnih jedinica Kopnene vojske. Spušanje iz helikoptera pomoću veračke užadi, bespilotne letelice, dalekometne puške, prikaz rečne flotile, samo su neke od stvari koje su brojni okupljeni građani mogli da vide.

Kako nam je rekao jedan od organizatora, na nišavskom keju građani su mogli da vide fizičko vežbanje pripadnika 30. Komandnog bataljona treće brigade Kopnene vojske. Pored toga, na toj lokaciji prikazana je rečna foltila, uniforme sa kojima raspolaže kao i plovna sredstva.

U samoj Tvrđavi Kopnena vojska je predstavila dinamički prikaz specijalnih jedinica, izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije, vatreni položaj artiljeriske baterije kao i rad tenkovskog voda odnosno kretanje i vožnja tenkova i savladavanje prepreka.

Okupljeni građani su mogli da vide i padobranske skokove koji su posebno oduševile decu ali i starije građane, rad sa služebnim psima, a na kraju su mogli da isprobaju i čuveni vojnički pasulj koji je bio podeljen svim okupljenim građanima.

Na brojnim pultovima koji su postavljenih duž Tvrđave mogla se je videti i dalekometna puška koja teži 17 kilograma, bespilotna letelica „Orbiter-mini“, pripadnici Kopnene vojske u maskirnim uniformama, simulacije borbi hladnim oružijem, osmatrački radar takozvanu „Žirafu“.

Pripadnici 63. Padobranskog bataljona su više puta demonstrirali skokove na prostorije malih dimenzija iz helikoptera HT-40.

Pored ove tri lokacije, pripadnici Kopnene vojske bili raspoređeni i u parku Čair kao i u parku Sveti Sava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

DW

19.11.2016. 14:34

Skoro pa mi je žao naših vojnika. Šetaju ih k'o mečke po vašarima. Niti imaju pristojne plate, a naoružanje im je za muzeje.

Dejan

19.11.2016. 14:58

Жалосно је шта су урадили од Војске. Изгледа да власт не схвата да људи који управљају авионом, тенком, радаром не смеју имати плату 300 евра.У медијима се пласира прича да ће Војска добити 5% повећања плата, али се иза кулиса ради на томе да се смање положајне групе, па људи остају на истом. Команданти јединица позвани су ових дана у Београд, на хитан састанак, како би се спречио протест.Стање у Војсци је КАТАСТРОФА, и као грађанин Србије забринут сам за своју безбедност.