Najnovije vesti
Vesti Svet
MI6: Džejms Bond kod nas nikad ne bi dobio posao

MI6: Džejms Bond kod nas nikad ne bi dobio posao

Čuveni književni i filmski junak tajni agent Džejms Bond idol je ljudima širom sveta, ali britanska obaveštajna agencija tvrdi da ga nikada ne bi zaposlila.

Džejms Bond Foto: Wikipedia
Džejms Bond
Džejms Bond
Foto: Wikipedia
Džejms Bond

Aleks Janger, šef Tajne obaveštajne službe SIS, poznate i kao MI6, kaže da Bondov lik nije baš najrealniji.

Tajni agent 007, bilo da ga igra Šon Koneri, Pirs Brosnan, Danijel Krejg ili neki drugi glumac, na filmu stalno učestvuje u borbama prsa u prsa, deluje samostalno i često se upušta u romanse.

- Suprotno Bondu, agenti MI6 ne idu moralnim prečicama. Jedan od važnih kvaliteta koje naši zaposleni moraju da imaju jeste etičnost. Slobodno mogu da kažem da Džejms Bond ne bi prošao naš regrutni proces. Mi delimo njegovu energičnost, patriotizam i nesutrašivost, ali za nas su važni i emotivna inteligencija, timski rad i poštovanje zakona - kaže on za "Daily mail" .

Prema njegovim rečima, za MI6 je veoma važno da ne podrije britanske vrednosti.

Zgrada obaveštajne agencije SIS poznatije pod starim nazivom MI6
Foto: Wikipedia
Zgrada obaveštajne agencije SIS poznatije pod starim nazivom MI6

- Mi nismo sa druge planete. Naši muškarci i žene se sreću sa kompleksnim moralnim, etičkim i fizičkim izazovima često u oblastima gde ima najviše pretnji - rekao je Janger.

On želi da privuče mlade ljude da rade za MI6 i poručuje im da ne veruju u stereotipe koji se vezuju za špijune.

- Moj cilj je da što više ljudi počne da razmišlja o karijeri u MI6 i da srušimo mit da želimo samo studente sa Oksforda i Kembridža koji imaju napredne veštine u borbi licem u lice. Takav stereotip je daleko od istine - rekao je on.