Najnovije vesti
Vesti Politika
HAŠKI TUŽILAC DOŠAO PO RADIKALE Bramerc insistira na hapšenju tri člana SRS

HAŠKI TUŽILAC DOŠAO PO RADIKALE Bramerc insistira na hapšenju tri člana SRS

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, kome je preneo da je Srbija posvećena otkrivanju počinioca ratnih zločina dok je Bramer ponovo pokrenuo pitanje izručivanja troje članova SRS.

bramerc i radikali kombo Foto: RAS / RAS Srbija
bramerc i radikali kombo
Danas u Beogradu: Serž Bramerc
Foto: Tanjug/AP
Danas u Beogradu: Serž Bramerc

Vučić i Bramerc su razgovarali o izveštaju tužioca za Savet bezbednosti UN, čije razmatranje se očekuje početkom decembra, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima

Vučić je istakao da je Srbija posvećena borbi za otkrivanje onih koji su počinili ratni zločin, njihovom kažnjavanju, kao i da je spremna za punu regionalnu saradnju u cilju otkrivanja počinilaca,

Kao što je "Blic" pisao, tužilac Bramerc zamerio je Srbiji i premijeru što Vlada i nadležni organi nisu isporučili Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu Haškom tribunalu i tražio da Srbija to učini u što kraćem roku, naglasivši da ta obaveza neće nestati.

Za šta su optuženi radikali?

Inače, Haško tužilaštvo je troje radikala optužilo da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vojislav Šešelj
Foto: Z. Ilić / RAS Srbija
Vojislav Šešelj

Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. nalog za njihovo hapšenje. Glavni haški tužilac dolazi u Srbiju pre nego što će podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN. Tužilac Bramerc je još u junu 2016. rekao da "kancelarija Tužilaštva žali što je Srbija skrenula sa puta pune saradnje". On je tada rekao da je obavestio SB UN da Srbija nije uspela za godinu i po dana da postupi po nalozima Tribunala za hapšenje tri lica. Sličan izveštaj SB UN u junu je podneo i predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus.

Oni su uticali na haški proces: Vjerica Radeta, Jovo Ostojić i Petar Jojić
Foto: RAS / RAS Srbija
Oni su uticali na haški proces: Vjerica Radeta, Jovo Ostojić i Petar Jojić

Viši sud u Beogradu, koji je nadležan za saradnju sa Tribunalom, odlučio je u maju 2016. da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala. U odluci beogradskog suda se precizira da nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrebila Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florans Artman, nekadašnju potparolku tužilaštva, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog objavljivanja poverljivih odluka suda iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Razgovor s predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine

Tužilac Bramerc zadržaće se u Beogradu i narednog dana kada će razgovarati sa predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine. Taj razgovor će biti redovna razmena informacija o tekućim predmetima. Očekuje se da Haško tužilaštvo preda srpskom tužilaštvu pojedine dokaze u postupku koji je sada počeo beogradskom Specijalnom sudu za zločin u Srebrenici.